darowizna a zachowek

• Autor wątku Autor wątku martin352
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martin352

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam 12 lat temu dostałem w darowiznie dom który przepisała mi mama z uwzględnieniem dla niej dożywotniej służebności i poruszania po posesji, mama mieszka ze mną i moją rodziną,i tu chciałbym zapytać jak jest z tym zachowkiem ponieważ mam dwoje rodzeństwa którzy są bardzo pazerni na pieniądze i obawiam się ich po śmierci mamy.Nie jestem skąpcem tylko chodzi mi o to że ostatnie lata dużo włożyłem pracy i pieniędzy w dom,czego wynikiem są kredyty.
niechciałbym brać kolejnych aby spłacić moje rodzeństwo lub w najgorszym wypadku sprzedać dom by ich spłacić.Czy mogę się jakoś zabezpieczyć przed tym zachowkiem?
proszę o poradę pod każdym możliwym sposobem

pozdrawiam i życzę miłego dnia

Jeżeli przekazanie nieruchomości nastąpiło w formie umowy dożywocia to nie masz się czego obawiać. Umowa dożywocia wyklucza możliwość domagania się zachowku od obdarowanego.

martin352 napisał:
dostałem w darowiznie dom który przepisała mi mama z uwzględnieniem dla niej dożywotniej służebności
Czym innym jest umowa dożywocia a czym innym umowa darowizny z dożywotnią służebnością.
W przypadku tej pierwszej faktycznie można uniknąć konieczności wypłaty zachowku, ale w przypadku tej drugiej roszczenie o wypłatę zachowku (lub jego uzupełnienie) będzie skuteczne.

Niestety jest to umowa darowizny z dożywotnią służebnością, więc w razie śmierci mamy siedzieć cicho 5 lat? Czy coś się zmieniło?

Powrót