Najłatwiej i najszybciej będzie uzyskać poradę idąc do Notariusza wraz z zawarciem umowy darowizny w formie aktu notarialnego (jeżeli notariusz jest wporzo taka informacja powinna być całkowicie darmowa - przynajmniej ja miałem z takimi styczność). Można również samemu sporządzić umowę darowizny (rodzic nie może reprezentować dzieci przy czynnościach prawnych między rodzicem a dzieckiem za wyjątkiem dokonania bezpłatnego przysporzenia na rzecz dziecka czyli jak w tym przypadku - 98 par. 2 KRO), ale dla pewności obrotu wskazane jest potwierdzenie czynności przez Notariusza w formie aktu. Co do innych kwestii: jeżeli nie ma ograniczenia co do rozporządzenia akcjami są one zbywalne. Co do zarządu, w jakim celu? Choć można:Art. 102 KRO. W umowie darowizny albo w testamencie można zastrzec, że przedmioty przypadające dziecku z tytułu darowizny lub testamentu nie będą objęte zarządem sprawowanym przez rodziców. W wypadku takim, gdy darczyńca lub spadkodawca nie wyznaczył zarządcy, sprawuje zarząd kurator ustanowiony przez sąd opiekuńczy.
Ale jak wspomniałem wcześniej, najlepiej udać się do Notariusza (ostatecznie zapłacimy jedynie taksę plus VAT - jakieś 1200 zł)