Darowizna czy dożywocie?

• Autor wątku Autor wątku ZawaDi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZawaDi

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Cześć. Moja mama ma dwa domy, w jednym z nich mieszkam ja z mężem w drugim mieszka brat z rodzicami. Mama chciała zapisać na mnie dom w którym mieszkam z mężem, teraz aby sprawa była jasna, w jaki sposób wykonać to aby miało to ręce i nogi? Mianowicie chodzi nam o to aby po śmierci mamy, brat nie chciał części z tego domu? W jaki sposób to wykonać, czy jest możliwość zrobienia darowizny bez wliczania tego domu wraz z działka w masę spadkową? Chcemy tak zrobić ponieważ brat nie pracuje ani chęci nie ma aby iść do pracy... Jest na utrzymaniu matki.

Z darowizną wiąże się ryzyko żądania zachowku.
Jedyną bezpieczną opcją jest umowa dożywocia (o ile będzie faktycznie realizowana).

Umowa dożywocia może dotyczyć tylko tej jednej części? Czy całości która posiada mama?

Darowizny na zstępnego nie można wyłączyć od ewentualnego doliczenia do spadku na potrzebę orzekania o zachowku. Roszczenie o zachowek jest roszczeniem o zapłatę - nie zaś roszczeniem o udział w domu. Taki udział bratu nie będzie przysługiwał nawet gdyby roszczenie o zachowek było zasadne. Jednak, jeżeli brat miałby uczestniczyć w dziedziczeniu drugiej nieruchomości to może okazać się, że taki zachowek i tak nie będzie mu przysługiwał. Na przykład - jeżeli wartość darowanej nieruchomości z domem to 200.000 złotych a wartość nieruchomości niedarowanej to 200.000 złotych to ewentualny zachowek brata wynosiłby 100.000 złotych (1/4 z 400.000 złotych) jednak jeżeli brat dziedziczyłby połowę nieruchomości niedarowanej to już nie będzie mógł domagać się zapłaty zachowku gdyż wartość przedmiotu jaki odziedziczył (100.000 złotych) odpowiadałaby już wartości tego ewentualnego zachowku. Darowizna na Pani rzecz zostałaby doliczona także do schedy spadkowej co powodowałoby, że w przypadku dziedziczenia ustawowego byłaby traktowana przy dziale spadku jako wchodząca w skład spadku a zatem gdyby przyjąć ww. wartości to przy dziale spadku brat mógłby domagać się by dom niedarowany przypadł mu w całości. Darowiznę można jednak zwolnić z zaliczenia na schedę spadkową i wówczas nie "bierze ona udziału" w dziale spadku.

Oczywiście można zawrzeż umowę dożywocia - wówczas przedmiot umowy dożywocia nie jest doliczany do spadku na potrzebę obliczania zachowku ani nie jest doliczany do pani schedy spadkowej. Warunkiem jest wykonywanie umowy dożywocia czyli sprawowanie przez nabywcę (Panią) opieki nad dożywotnikiem (pani mamą).
ZawaDi napisał:
Umowa dożywocia może dotyczyć tylko tej jednej części? Czy całości która posiada mama?
Dożywocie może dotyczyć dowolnej (np. tylko tej jednej, która miałaby przypaść Pani) nieruchomości, których właścicielką jest mama.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest ona dla mnie wystarczająca tak więc zrobimy umowę dożywocia.

Powrót