Darowizna czy sprzedaż spadku i grupa podatkowa

• Autor wątku Autor wątku S@wek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

S@wek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Cześć wszystkim!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który mnie dopadł.
Mianowicie:
Moja ciotka odziedziczyła 2 lata temu działkę rolną. I chce mi ją podarować.
Problem polega na tym, że nie bardzo wiemy co jest bardziej optymalne kosztowo z uwagi na dalsze pokrewieństwo.
Schemat wygląda tak:

........................................ Ja
......................................... I
Ciotka............................... Mój ojciec
.....I....................................I
Mama ciotki <=rodzeństwo=> Mój dziadek

I teraz obawiam się, że w przypadku sprzedaży za niską cenę czepi się skarbówka a i tak ciotka będzie musiała zapłacić podatek (19%?) za sprzedaż działki przed upływem 5 lat (nie planuje żadnych remontów w najbliższej przyszłości żeby go rozliczyć).
W przypadku darowizny przy tym rodzaju pokrewieństwa (ona też zapłaci podatek czy już nie?) a ja zapłacę podatek od darowizny dla 2 czy 3 grupy podatkowej bo nie umiem określić do której grupy należę?
Więc pytanie jak wyjść z tej sytuacji, żeby przekazać działkę przy jak najmniejszych kosztach i ryzyku. Jeżeli ja się nie łapię na drugą grupę podatkową to pytanie czy mój ociec się łapie bo jest i taka możliwość żeby przerzucić to na niego.

S@wek napisał:
I teraz obawiam się, że w przypadku sprzedaży za niską cenę czepi się skarbówka a i tak ciotka będzie musiała zapłacić podatek (19%?)
Jeżeli spadkodawca (osoba, od której odziedziczyła) był w opisanej przez Pana sytuacji właścicielem dłużej aniżeli 3 lata to nie będzie musiała płacić podatku od sprzedaży niezależnie od ceny oraz osoby nabywcy.
S@wek napisał:
a ja zapłacę podatek od darowizny dla 2 czy 3 grupy podatkowej bo nie umiem określić do której grupy należę?
Z punktu widzenia prawnego to nie jest pana ciotka (nie jest siostrą pana matki bądź ojca). Wobec niej będzie Pan w trzeciej grupie podatkowej. Pana dziadek (jako brat rodzica) byłby wobec niej w drugiej grupie podatkowej.
S@wek napisał:
Jeżeli ja się nie łapię na drugą grupę podatkową to pytanie czy mój ociec się łapie bo jest i taka możliwość żeby przerzucić to na niego.
Pana ojciec także nie jest w II grupie podatkowej (jako brat wujeczny).

Jeżeli spadkodawca (osoba, od której odziedziczyła) był w opisanej przez Pana sytuacji właścicielem dłużej aniżeli 3 lata to nie będzie musiała płacić podatku

Powinno być napisane "dłużej niż 5 lat", ponieważ w świetle art. 10 ust. 5 ustawy o PIT "(...) w przypadku zbycia nieruchomości nabytych w drodze spadku, pięcioletni okres liczony będzie od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości lub praw majątkowych przez spadkodawcę. Do wyliczenia 5-letniego okresu, od którego uzależnione jest opodatkowanie sprzedaży nieruchomości lub praw majątkowych nabytych w drodze spadku, wliczany jest zatem nie tylko okres posiadania nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę, który dokonuje sprzedaży, ale także okres posiadania nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkodawcę. Jeżeli od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie nieruchomości bądź nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę, do momentu odpłatnego zbycia nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę upłynęło 5 lat, to sprzedaż nie podlega opodatkowaniu" - tak Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z dnia 20 lutego 2025 r. ( znak: 0115-KDIT1.4011.735.2024.2.ASZ).

Wanda67 napisał:
Powinno być napisane "dłużej niż 5 lat"
Nie. Spadkobierczyni nabyła spadek już dwa lata temu a zatem wystarczy by spadkodawczyni była właścicielką 3 lata ponieważ oba te okresy w podanym przez pytającego przypadku sumują się.

Dziękuję za odpowiedzi!
Mam jeszcze jedną wątpliwość.
Co w przypadku gdy ta działką była wspólnością majątkową rodziców ciotki. Wcześniej, 8 lat temu zmarł jej ojciec więc powinna odziedziczyć np. 1/4 tej działki. Dopiero teraz po śmierci matki odziedziczyła całość majątku.
I jak teraz liczyć te okresy wobec tej działki. Czy skoro wcześniej nabyła udział to może sprzedać całość bez płacenia podatku czy tylko w zakresie tego udziału to się wylicza?

S@wek napisał:
Wcześniej, 8 lat temu zmarł jej ojciec więc powinna odziedziczyć np. 1/4 tej działki. Dopiero teraz po śmierci matki odziedziczyła całość majątku.
To nie ma znaczenia, może sprzedać całość bez podatku ponieważ spadkodawcy (jej rodzice) byli właścicielami tego gruntu wystarczająco długo.

Powrót