S
S@wek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Cześć wszystkim!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który mnie dopadł.
Mianowicie:
Moja ciotka odziedziczyła 2 lata temu działkę rolną. I chce mi ją podarować.
Problem polega na tym, że nie bardzo wiemy co jest bardziej optymalne kosztowo z uwagi na dalsze pokrewieństwo.
Schemat wygląda tak:
........................................ Ja
......................................... I
Ciotka............................... Mój ojciec
.....I....................................I
Mama ciotki <=rodzeństwo=> Mój dziadek
I teraz obawiam się, że w przypadku sprzedaży za niską cenę czepi się skarbówka a i tak ciotka będzie musiała zapłacić podatek (19%?) za sprzedaż działki przed upływem 5 lat (nie planuje żadnych remontów w najbliższej przyszłości żeby go rozliczyć).
W przypadku darowizny przy tym rodzaju pokrewieństwa (ona też zapłaci podatek czy już nie?) a ja zapłacę podatek od darowizny dla 2 czy 3 grupy podatkowej bo nie umiem określić do której grupy należę?
Więc pytanie jak wyjść z tej sytuacji, żeby przekazać działkę przy jak najmniejszych kosztach i ryzyku. Jeżeli ja się nie łapię na drugą grupę podatkową to pytanie czy mój ociec się łapie bo jest i taka możliwość żeby przerzucić to na niego.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który mnie dopadł.
Mianowicie:
Moja ciotka odziedziczyła 2 lata temu działkę rolną. I chce mi ją podarować.
Problem polega na tym, że nie bardzo wiemy co jest bardziej optymalne kosztowo z uwagi na dalsze pokrewieństwo.
Schemat wygląda tak:
........................................ Ja
......................................... I
Ciotka............................... Mój ojciec
.....I....................................I
Mama ciotki <=rodzeństwo=> Mój dziadek
I teraz obawiam się, że w przypadku sprzedaży za niską cenę czepi się skarbówka a i tak ciotka będzie musiała zapłacić podatek (19%?) za sprzedaż działki przed upływem 5 lat (nie planuje żadnych remontów w najbliższej przyszłości żeby go rozliczyć).
W przypadku darowizny przy tym rodzaju pokrewieństwa (ona też zapłaci podatek czy już nie?) a ja zapłacę podatek od darowizny dla 2 czy 3 grupy podatkowej bo nie umiem określić do której grupy należę?
Więc pytanie jak wyjść z tej sytuacji, żeby przekazać działkę przy jak najmniejszych kosztach i ryzyku. Jeżeli ja się nie łapię na drugą grupę podatkową to pytanie czy mój ociec się łapie bo jest i taka możliwość żeby przerzucić to na niego.