Darowizna, czy umowa kupna i sprzedaży?

• Autor wątku Autor wątku Marcin Baumgart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin Baumgart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kochani forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc!

Sprawa dotyczy dwóch nieruchomości:

• domu, który należy w ½ do mnie, a w ½ do mojej siostry – mieszkam w nim ja. Wartość nieruchomości ok 900 tys zł;
• mieszkania, który należy w ¼ do mnie, ¼ do mojej mamy, ¼ brata, ¼ do siostry – mieszka w nim moja siostra. Wartość nieruchomości ok 320 tys. zł.

Obie nieruchomości odziedziczyliśmy ponad 5 lat podatkowych temu po ojcu.

Chcemy dokonać 2 czynności:

1. Siostra chce spłacić mój udział w mieszkaniu, w którym mieszka – kwota spłaty 80 tys zł (¼ mojego udziału), transakcja będzie finansowana ze środków własnych siostry.
Pytanie: Czy mogę przekazać mój udział w mieszkaniu w formie darowizny, a następnie otrzymać darowiznę 80 tys zł od siostry? Czy takie rozwiązanie jest legalne w świetle prawa i czy jest najkorzystniejsze w kwestii opodatkowania? Czy jednak powinna to być umowa kupna i sprzedaży? Jakie podatki będziemy musieli zapłacić?

2. Kilka miesięcy później planuję zakupić od mojej siostry drugą połowę domu, w którym mieszkam za 300 tys zł, finansując transakcję kredytem hipotecznym, traktując posiadaną część domu jako wkład własny.
Pytanie: Czy istnieje sposób na ominięcie 2% PCC? Czy Powstaną jakieś inne zobowiązania podatkowe?

Wyceny nieruchomości dokonałem sam, metodą porównawczą, na podstawie cen z aukcji internetowych.

Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Chętnie też usłyszę Wasze sugestie, co do form przekazania omawianych nieruchomości.

pozdrawiam
Marcin

Powrót