Darowizna dla małżonki - druk SD-Z2

• Autor wątku Autor wątku kruszon3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruszon3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, zwracam się z serdeczną prośbą o pomoc.

Opis sytuacji:
Na początku stycznia 2022 roku przekazałem małżonce darowiznę pieniężną w postaci dwóch przelewów bankowych na znaczne kwoty.
1 przelew wykonałem 6.01. na kwotę 15 000,00 (przelew zatytułowałem: "przelew")
2 przelew wykonałem 7.01 na kwotę 115 000,00 (przelew zatytułowałem: "darowizna dla mojej małżonki <imię i nazwisko>)

Mam świadomość, że małżonka powinna złożyć w ciągu 6 miesięcy w US druk SD-Z2, aby darowizny były wolne od podatku. Oraz, że nie musi do druków załączać potwierdzeń przelewów z banku (ewentualnie na wezwanie).

Pytania:
1) Czy w związku z tym, że darowizna składa się z dwóch przelewów (wykonanych w różnych dniach) małżonka powinna złożyć dwa osobne druki SD-Z2 dla każdego przelewu z osobna?

2) W przypadku jeżeli wystarczy jeden druk SD-Z2 dla obu darowizn to jaką datę nabycia i datę powstania obowiązku podatkowego ma wpisać w formularzu? Oraz czy w części G poz. 7 trzeba wpisywać obie pozycje z osobna czy sumaryczną wartość pieniężną darowizny?

3) Czy jeżeli pierwszy przelew nie zatytułowałem jako "darowizna" to czy przy ewentualnym wezwaniu do wyjaśnień mogę złożyć oświadczenie potwierdzające, że jest to darowizna? Jak wyjść z tej sytuacji, aby nie narobić sobie problemów? Nie doczytałem wcześniej, żeby odpowiednio zatytułować taki przelew...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Powrót