darowizna dla sąsiada

• Autor wątku Autor wątku martuniam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martuniam

Użytkownik
Odpowiedzi
145
W trójke jesteśmy spadkobiercami działki o pow.95m2 .chcemy ta działkę podarować sąsiadowi żeby mógł powiększyć swoją działkę .działka nasza jest nam nieprzydatna na co wskazuje jej pow.Moje pytanie korzystniej sprzedać za symboliczne pieniądze czy przekazać jako darowiznę .Chodzi mi o opłaty w US.

martuniam napisał:
Chodzi mi o opłaty w US.
Przy darowiźnie (od wartości) jak i sprzedaży (od ceny) nabywca będzie zobowiązany zapłacić podatek. Cena sprzedaży nazbyt odbiegająca od rynkowej może skutkować wszczęciem przez Naczelnika US postępowania w celu ustalenia i wymierzenia podatku od realnej wartości nieruchomości. Od ceny sprzedaży należy zapłacić podatek dochodowy, chyba że spadkobierców obejmuje zwolnienie.

spadkobierców obejmuje zwolnienie

Zgodnie z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w przypadku odpłatnego zbycia, nieruchomości lub praw majątkowych nabytych w drodze spadku, okres 5-letni liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

W interpretacji indywidualnej z dnia 8 maja 2023 r. ( nr 0113-KDIPT2-2.4011.170.2023.2.EC) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wyjaśnił: "Stosownie do przywołanego powyżej art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do wyliczenia pięcioletniego okresu, od którego uzależnione jest opodatkowanie odpłatnego zbycia nieruchomości (lub ich części oraz udziału w nieruchomości) lub praw majątkowych nabytych w drodze spadku, wliczany jest nie tylko okres własności nieruchomości (praw majątkowych) przysługującej spadkobiercy, który dokonuje odpłatnego zbycia, ale także okres własności nieruchomości (praw majątkowych) spadkodawcy. Jeżeli od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie nieruchomości bądź nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę, do momentu odpłatnego zbycia nieruchomości (lub ich części oraz udziału w nieruchomości) lub praw majątkowych przez spadkobiercę upłynęło pięć lat - to odpłatne zbycie nie podlega opodatkowaniu".

Powrót