LeszsekS napisał:
Obdarowany w opisanej sytuacji ma obowiązek odprowadzić podatek od darowizny, tak stanowi prawo. Nie spełnia warunków żadnych zwolnień. Poczytaj o podatku od darowizn, temat tutaj omawiany wielokrotnie.
Odpowiedź od Krajowej Informacji Skarbowej.
Darowizna dla żony.
Jeżeli środki pieniężne zostaną przekazane żonie tytułem darowizny, to darowizna środków pieniężnych między małżonkami
może korzystać ze zwolnienia od podatku od spadków i darowizn po spełnieniu następujących warunków:
- dokonania zgłoszenia nabytych rzeczy i praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego na formularzu SD-Z2 (Zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych) przez osobę obdarowaną, w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego, oraz
- w przypadku, gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny są środki pieniężne, udokumentowanie ich otrzymania dowodem przekazania na rachunek płatniczy nabywcy, na jego rachunek, inny niż płatniczy, w banku lub spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej lub przekazem pocztowym (jeżeli wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę wolną od podatku – 9 637 zł).
Darowizna córka - matka.
Jeżeli dojdzie do darowizny, od córki dla matki, to taka darowizna również będzie korzystała ze zwolnienia po spełnieniu warunków jak wyżej.
Bezpośrednio dla teściowej.
Darowizna na rzecz teściowej nie korzysta z ww. zwolnienia. Opodatkowaniu podlega nabycie przez teściową własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej 9.637 zł.
Temat omawiany wielokrotnie, a mimo to dostałem od Ciebie odpowiedź wprowadzającą w błąd?