darowizna i dziedziczenie po śmierci jednego z małżonków

• Autor wątku Autor wątku tom231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom231

Będąc w związku małżeńskim otrzymałem od rodziców - w formie darowizny - nieruchomość, która zgodnie z zapisami aktu notarialnego należy do mojego osobistego majątku

1) wiem, że w przypadku rozwodu nieruchomość pozostanie moją wyłączną własnością;

2) natomiast, co się stanie jeśli umrę? czy aby w tym przypadku żonie nie przypadnie udział 50% ??

uprzejmie proszę o radę, co powinienem uczynić aby na wypadek mojej śmierci nieruchomość przypadła w 100% np. mojej siostrze

z góry serdecznie dziękuję za profesjonalną odpowiedź
Tomek

2) natomiast, co się stanie jeśli umrę? czy aby w tym przypadku żonie nie przypadnie udział 50% ??
Dziedziczą po Tobie, w braku testamentu, spadkobiercy ustawowi - małżonek i zstępni (art. 931 i nn kc).

uprzejmie proszę o radę, co powinienem uczynić aby na wypadek mojej śmierci nieruchomość przypadła w 100% np. mojej siostrze
Proszę bardzo :) Napisz testament na siostrę. Jeśli obawiasz się możliwości kwestionowania, np. ze strony żony czy dzieci, nie pisz go własnoręcznie, ale sporządź go u notariusza.

Tomu napisał:
Proszę bardzo :) Napisz testament na siostrę. Jeśli obawiasz się możliwości kwestionowania, np. ze strony żony czy dzieci, nie pisz go własnoręcznie, ale sporządź go u notariusza.

Warto jednak nadmienić że sporządzenie testamentu nie pozbawi żony prawa do zachowku, o ile nie zostanie wydziedziczona (a ku temu muszą być spełnione odpowiednie przesłanki).

A zachowek - co do zasady - przysługuje wówczas żonie w wysokości 1/2 tego, co by dostała, gdyby dziedziczyła ustawowo.

Tomu napisał:
A zachowek - co do zasady - przysługuje wówczas żonie w wysokości 1/2 tego, co by dostała, gdyby dziedziczyła ustawowo.

hmmm.... to z tego wynika, iż w każdym przypadku żona otrzyma 1/2 ?

tom231 napisał:
hmmm.... to z tego wynika, iż w każdym przypadku żona otrzyma 1/2 ?

Jeśli spiszesz z nią umowę przed notariuszem o zrzeczenie się dziedziczenia to nie otrzyma również zachowku.

tom231 napisał:

Tomek

Może trzeba rozwieźć się z żoną??

roomster napisał:
Może trzeba rozwieźć się z żoną??

nie! :)
aczkolwiek w przypadku rozwodu żona nic nie otrzyma natomiast w przypadku mojej śmierci - 1/2, stąd właśnie moje pytanie na początku tego wątku

MarLew napisał:
Jeśli spiszesz z nią umowę przed notariuszem o zrzeczenie się dziedziczenia to nie otrzyma również zachowku.

nie wchodzi to w grę! chciałbym tego uniknąć

Z zachowkiem też nie jest tak, że jak się wniesie o niego pozew - to się go od razu dostaje. Trzeba swoje racje udowadniać - zasada ciężaru dowodu itp :)

Co niby trzeba udowodnić, bo wg mnie tylko i wyłącznie fakt że wchodzi się w krąg osób uprawnionych, jeden odpis aktu stanu cywilnego załatwia sprawe...

Powrót