Darowizna i jej zwrot w testamencie

• Autor wątku Autor wątku nikita_star
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikita_star

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Prawa wygląda następująco. Mój ojciec jest posiadaczem domu na działce o wielkości 300m2. 30 lat temu 1/6 domu i działki (jest to wydzielony pokój z kuchnią, osobne wejście i mały ogródeczek) darował notarialnie swojej siostrze z zaznaczeniem, że po jej śmierci (siostra starsza od taty o prawie 15 lat) darowizna, czyli 1/6 wraca do mojego taty. Ciocia napisała też testament (notarialny), że po jej śmierci ta część domu wraca do taty. Ale problem polega na tym, że ciocia ma dwóch synów i jeden z nich chce dochodzić instytucji zachowku od taty, czy ma ona prawo?

muszę jeszcze dodać, że ciocia uprzykrzała wraz z synami życie mojemu tacie. A mianowicie: a akcie notarialnym (o darowanej części) wyraźnie było zaznaczone, że ciocia jako obdarowana musi pokrywać wszystkie koszty związane z remontami. Mój ojciec przez te 30 lat podłączał jej prąd, gaz, robił remont dachu, wymieniał rynny, etc. i ani razu sie do niczego nie dołożyła (chociaż miala taki obowiązek). Ciągle miała pretensje, a jej synowie wyzywali tatę, że wiecznie chce coś od biednej kobiety. tyle że oni oboje nic jej nie pomagali jako synowie, tylko po rente potrafili przyjsc.
Drugą sprawą jest to, że ciocia zrobila sobie ze swojego lokum graciarnię, składała tam wsyztsko co znalazła w śmieciach. Byly szczury, mrówki, plaga much, wsyztsko przechodziło do moich rodziców. Tata chciał jej wtedy tę część odebrać, ale wiedzial, że synowie jej do siebie nie wezmą, bo bym im wstydu w bloku narobiła.
Jednym jeszcze ważnym aspektem jest to, że mama taty chciala, żeby ta częśc domu którą zajmowała ciocia wróciła zpowrotem do taty, nie wiem czy ma to jakiś wpływ na sprawę.
Generalnie chodzi o to, żeby mój tata nie płacił zachowku synom cioci, bo moralnie nie należy się im to, tym bardziej, że ciocia w testamencie chciała, żeby wrócilo to do taty.
Nie wiem czy cos z tego rozumiecie, ale baaaaaaaaaardzo prosze o pomoc. Tata jest na rencie, jest inwalidą pierwszej grupy i nie ma z czego zapłacić ewentualnego zachowku.

Powrót