darowizna i spadek

• Autor wątku Autor wątku ajisza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajisza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o wyjaśnienie. Było małżeństwo, mieszkali razem, ale on nie był w jej domu zameldowany. Gospodarstwo rolne ona otrzymała w formie darowizny. Nie mieli dzieci. Czy po jej śmierci jemu przysługuje udział w spadku, czy tylko jej matce i siostrom? Czy ma tutaj znaczenie, ze ślub brali przed rokiem 1970?

zameldowanie nie ma wplywu na dziedziczenie. dziedziczy sie caly majatek zmarlego w udzialach. na nowych zasadach dziedziczenie by to wygladalo tak - maz 1/2, matka 1/4, siostry ogolnie 1/4 - w rownych udzialach

nie ma znaczenia, że darowizna była od jej dziadków i tylko ona(żona) była wpisana w księgach wieczystych? to tylko za życia mąż nie ma prawa do darowizny żony?

tak mozna to ujac. jesli nieruchomosci nie wliczysz do majatku wspolnego malzonkow to maz ja dziedziczy z inymi spadkobiercami. Jesli to (niepoprawnie) wliczysz, to dziedzicza polowe, bo czesc meza mu przeciez zostaje. Udzial spadkowy sie nie zmienia. Po to sa testamenty i rozwody zeby unikac takich watpliwosci.

z tego rozumiem, że jeżeli chcę, aby mąż po mojej śmierci nie miał udziału w spadku, to wystarczy, że wszystko co "moje" zapiszę, np. synowi w testamencie?

Dziedziczyc wtedy bedzie syn, ale jest jeszcze cos takiego jak : zachowek, co mozna obejsc przez wydziedziczenie.

Duzo by pisac- poszukaj na forum lub w googlach.

dzięki wielkie za informacje, o zachowku i reszcie juz wiem:)

Powrót