Darowizna - jak oszacować wartość samochodu vs SD-Z2?

• Autor wątku Autor wątku takijaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takijaa

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Przekazałem w darowiźnie rodzicowi samochód. W umowie wartość darowizny oszacowałem na 5000 bo myślę, że po negocjacjach za tyle mógłbym sprzedać komuś ten samochód na wolnym rynku (Fiat, rocznik 2007, niemal 300 000 km przebiegu).

Wiem, że takiej darowizny nie trzeba zgłaszać o ile wartość darowizn w ciągu ostatnich 5 lat jest poniżej 9637 (mamy tu taki przypadek) ale zastanawiam się kto i jak powinien oszacować wartość darowizny?

Z tego co widzę to taki model samochodu jest i wystawiony za 12 000 a wtedy trzeba by zgłosić SD-Z2. Czy ktoś może zakwestionować kiedyś wartość wpisaną w umowę? Czy obdarowany dla bezpieczeństwa może złożyć SD-Z2 wpisując wartość z umowy (jakieś negatywne skutki złożenia takiej deklaracji pomimo braku konieczności)? Czy wiadomo jak wartość samochodów szacuje US?

Rozwiązanie dla potomnych - US ma program do szacowania wartości pojazdów, trzeba się umówić i iść z dowodem rejestracyjnym i określą wartość. Wartość podana przez US była wyższa niż w umowie ale poniżej progu do konieczności zgłoszenia SD-Z2

Powrót