Darowizna kryptowalut i podatek

• Autor wątku Autor wątku bober02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bober02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Jeśli daruję bratu kryptowaluty, rozumiem iż będąc w grupie 0 nie płąci od podatku od darowizny w momencie otrzymania. Natomiast co się dzieje w momencie sprzedaży - czy brat płaci 19% od zysków kapitałowych od całości kwoty sprzedaży, czy może podatek dochodowy 18-32%?

bober02 napisał:
... rozumiem iż będąc w grupie 0 nie płąci od podatku od darowizny w momencie otrzymania. ...
Źle rozumiesz.

LeszsekS napisał:
Źle rozumiesz.

Ok, możesz powiedzieć cos więcej? Jesli daruje bratu lub ojcu gotówkę to z grupy 0 nie ma przecież podatku od darowizny... I czego jeszcze nie rozumiem?

A na jakiej podstawie wysnuwasz ten wniosek? Najpierw zrozum o czym piszesz bo Twoja poprzednia wypowiedź jest błędna.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
A na jakiej podstawie wysnuwasz ten wniosek? Najpierw zrozum o czym piszesz bo Twoja poprzednia wypowiedź jest błędna.

Dobrze, więc zapytam ponownie - w przypadku darowizny dla rodzeństwa (grupa 0) w formie kryptowaluty, jakie są obowiązujące podatki? Byłem przekonany że darowizny które są zgłoszone do US z grupy 0 nie są opodoatkowane, ale mogę sięmylić...

Również chciałbym zapytać jakie podatki obowiązują w momencie kiedy obdarowane rodzeństwo spienięża bitcoina do waluty twardej, np PLN?

Z góry dziękuję za odpowiedź

bober02 napisał:
... Byłem przekonany że darowizny które są zgłoszone do US z grupy 0 nie są opodoatkowane, ...
A co napisałeś:?:

bober02 napisał:
... rozumiem iż będąc w grupie 0 nie płąci od podatku od darowizny w momencie otrzymania. ...
bober02 napisał:
... jakie podatki obowiązują w momencie kiedy obdarowane rodzeństwo spienięża bitcoina ...
Żadne.

LeszsekS napisał:
A co napisałeś:?:

Żadne.

Ok, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Rzeczywiście nie wyraziłem się precyzyjnie, darowizna zgłoszona zostałaby w Urzędzie Skarbowym. Mam wobec tego dodatkowe pytania, postaram się precyzyjnie:

1. Zazwyczaj darowizny potwierdzane są np. przelewem bankowym, i jest to oczywiście w walucie twardej. Tutaj mówimy o kryptowalutach, czy to w jakimś sensie powoduje problem z perspektywy uznania tej darowizny?

2. Napisał Pan że w momencie sprzedaży Bitcoina do waluty trwałej nie ma obowiazku podatkowego. Wiem że jeśli po nabyciu Bitcoina i późniejeszej jego sprzedaży powstałby zysk, to ten zysk objęty jest podatkiem 19% od zysków kapitałowych. Czy w tym wypadku nie funkcjonuje to samo podejście, tylko że kwota do opodatkowania to całość przychodu w momencie sprzedaży (jako że obdarowany nie ma kosztów przychodu bo kryptowalutę dostał?).

Dziękuję z góry za odpowiedź

1. Przelew to przelew.
2. Czy wymiana waluty to zysk kapitałowy?

Jak to wygląda w przypadku darowizny komuś spoza rodziny i bliskich albo w ramach tak zwanego barteru? Czy obdarowujący płaci podatek? Sensu w tym by nie było no ale jak wiemy nie wszystkie przepisy mają sens...

Jeśli już to podatek zawsze płaci obdarowany.

LeszsekS napisał:
Jeśli już to podatek zawsze płaci obdarowany.

Czy w takim razie cenę zakupu krypto którą się komuś darowało powinno się wpisać w PIT-38 jako koszt czy powinno się ją pominąć?

Na forum bitcoinowym było ciekawe pytanie w tym duchu:
"...Wpłacił przyszły teść do mnie na rachunek prywatny 20 tys. powiedzmy PLN i kupiłam za to krypto swoim kontem na giełdzie i przelałam to na Ledgera tego teścia.

Czyli już nie mam tych 18k, ale transakcję w PITa wpisać muszę? Generalnie nie obchodzi mnie, co oni już z tym zrobią, bo mają założyć konto na giełdzie i sami odsprzedać.

W zasadzie to ,,Pole 35: koszty podatkowe za rok 2020 (koszt kupna kryptowaluty za tradycyjne pieniądze)." - powinien wypełnic teść bo to jego hajsy. Ale przecież to zeszło z mojego konta...

Poszedłem po interpretacje podatkową do US, bo odpowiedzi konkretnej i opisu czy darowizna w bitcoinie jest opodatkowana czy nie nigdzie nie znalazłem, powinienem wiedziec za 3 miesiace co i jak

Ostatnia edycja:
odpowiedzieli Ci coś z tego US?

Powrót