Darowizna lub spadek-potrzebne dokumenty i oplaty

• Autor wątku Autor wątku striper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

striper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Bardzo interesujace forum. Mam pytanie dotyczce darowizny i spadku. Pare lat temu otrzymalem od rodzicow mieszkanie ale nigdy nie spieszylismy sie z darowizna. Chcialbym to wkrotce zrobic.

Mam trzy pytania:
1. Darowizna czy spadek (za i przeciw)?
2. Jak jest procedura darowizny i spadku i jakie dokumenty sa wymagane?
3. Czy musze byc osobiscie aby darowizne lub spadek odebrac (czy moge kogos upowaznic)-mieszkam na innym kontynencie i jezeli jest taka mozliwosc wolalbym przeslac upowaznienie lub podobny dokumnet potwierdzony notarialnie lub przez konsulat RP w moim kraju. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Spadek to dopiero po śmierci można otrzymać ... a testament zawsze można zmienić.
Ja osobiście wolałabym darowiznę. Dokumenty potrzebne do darowizny to wszystkie związane z nieruchomością, odpis KW, wypis i wyrys z rejestru gruntów chyba, zaświadczenie o przeznaczeniu nieruchomości, dane osobiste stron...

Czy ktos z panstwa na tym forum zna odpowiedz na moje 3 pytanie (czy mozna upowaznic kogos do odebrania darowizny jezeli osoba obdarowywana mieszka poza krajem) i czy moglby podac plusy i minusy darowizny i spadku. Dziekuje.

Ad. 1. Darowizna będzie - koszty notariusza, ale masz już teraz, spadek nie kosztuje cię prawie nic, ale rodzice mogą się rozmyślić
Ad. 2. już masz odpowiedz
Ad. 3. można

Powrót