Darowizna mieszkania żonie w kredycie z ex

• Autor wątku Autor wątku Piotrek_Kor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek_Kor

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Cześć

Sąd w podziale majątku przyznał mi mieszkanie z dopłatą na ex. Teraz na tą dopłatę muszę zaciągnąć kredyt z obecną żoną - to jest ok 30 proc wartości mieszkania.

Czy chcąc zabezpieczyć żonę na wypadek mojej śmierci lub ewentualnie rozstania mogę z żoną spisać umowę darowizny połowy mieszkania i zarejestrować w US?

Sprawa wygląda tak:
wartość mieszkania: 700 tys
pozostały kredyt z ex: 160 tys
dopłata na ex: 170 tys

Nie mogę zmienić KW bo jest hipoteka banku wspólnego z EX kredytu

Proszę o pomoc, czy może ktoś miał podobną sytuację i czy są jakieś inne wyjścia.

Nie mogę rozszerzyć majątków wspólnych bowiem moja ex w razie moje śmierci przejmie większy majątek osobisty mojej zony (mam dzieci)

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Czy chcąc zabezpieczyć żonę na wypadek mojej śmierci lub ewentualnie rozstania mogę z żoną spisać umowę darowizny połowy mieszkania i zarejestrować w US?

Szanowny Panie, obciążenie hipoteką nie uniemożliwia dysponowania własnością i zgoda banku na zawarcie umowy zbycia (w tym darowizny) udziału w nieruchomości nie jest wymagana. Jeżeli wyrok nie uzależnia przejścia własności od spłacenia byłej małżonki to może Pan bez przeszkód dysponować własnością.

Piotrek_Kor napisał:
Nie mogę zmienić KW bo jest hipoteka banku wspólnego z EX kredytu

Proszę o wyjaśnienie, jakie zmiany wpisu w księdze wieczystej chce Pan przeprowadzić i na jakiej podstawie odmówiono Panu takiej zmiany?

Powrót