Darowizna mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku musiala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

musiala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

moja sytuacja wygląda następująco:

mieszkamy w mieszkaniu, które "podarowali" nam teściowie. Teściowie mają spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Aktualnie chcemy dopełnić formalności. Teściowie chcą przekazać w darowiźnie mieszkanie synowi (mojemu mężowi). Z tego, co wiem nie wejdzie ono wtedy do naszego majątku wspólnego, ale tylko męża, pomimo, że jesteśmy małżeństwem.
Wtedy mąż nie płaci żadnego podatku, tak? Wówczas tylko mąż musi zostać członkiem spółdzielni.

Natomiast, gdyby teściowie podarowali mieszkanie nam (mi i mężowi), to byłoby ono naszą wspólną własnością. Jaki podatek zapłacilibyśmy? Czy to procent od wartości rynkowej mieszkania (czy konieczna byłaby aktualna wycena rzeczoznawcy?) czy też od wartości po jakiej teściowie wykupili mieszkanie 3 lata temu (wtedy była robiona wycena)?
Czy w takiej sytuacji wystarczyłoby, aby tylko jedno ze współmałżonków zostało członkiem spółdzielni czy musielibyśmy obydwoje?

Jaka jest opłata u notariusza przy przepisaniu darowizny? Czy jej wysokość jest uzależniona od tego czy byłaby to darowizna dla obydwojga czy jednego ze współmałżonków?

Pozdrawiam,
musiala

Witajcie,

czy nie ma nikogo, kto znałby odpowiedź choć na część z moich pytań?... Doradźcie coś...

Pozdrawiam,
musiala

O ile dobrze kojarzę, to wystarczy członkostwo (w spółdzielni) jednego ze współmałżonków.
Reszta pytań dotyczy podatków, więc lepiej (póki co) przeniosę na forum podatkowe (może ktoś pokusi się o udzielenie odpowiedzi).

tak mieszkanie będzie tylko męża i musi zlożyć w ciągu roku wniosek do spółdzielni o wpis na listę członków. Opłata- podatek jest zależna od wartości mieszkania w chwili obecnej.
Gdyby mieszkanie zostalo darowane też Pani to też składa pani wniosek o wpis na listę czlonkow spółdzielni.
Opłaty u notariusz nie są takie strasznie wysokie zależy jeszcze czy mieszkanie ma założoną księgę wieczysta i jaka jest jego wartość.

Jeżeli mieszkanie będzie poniżej 110 m2, to będzie zwolone z podatku od spadków i darowizn dla obojga ( dla syna i synowej ). Jeżeli by były to pieniądze na mieszkanie to ulga bedzie tylko dla syna.

Dziękuję Wam bardzo:)

Mieszkanie ma poniżej 110m2. A gdzie znajdę jakieś przepisy na temat wysokości podatku od wielkości mieszkania podarowanego? Z tym się wcześniej nie spotkałam...

Pozdrawiam,
musiala

Powrót