Darowizna od babci z zagranicy

• Autor wątku Autor wątku TerraDea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TerraDea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Babcia z innego kraju w Unii Europejskiej, nie ma numeru Pesel więc nie mogę elektronicznie składać SD-Z2 i za każdym razem idę do najbliżeszego urzędu skarbowego (który wysyła dalej do mojego właściwego) składać SD-Z2. Przynoszę wydruk przelewu bankowego i wypełniony formularz SD-Z2 i do tąd nie było z tym większego problemu, dokonuję tej czyności już ponad 5 razy. Niestety tym razem są problemy. Przelew był w grudniu, deklaracja złożona w lutym, czyli długo przed terminem 6 miesięcy. Niestety dzwoni do mnie Pani z właściwego urzędu skarbowego i wymaga umowy darowizny, ponieważ babcia w tytule przelewu podała CHRISTMAS i nie ma indykacji że to darowizna. Pani stwierdziła, że gdyby to było od rodziców to okej, ale od babci nie mogła zweryfikować stopień pokrewieństwa.

W związku z tym, Pani z urzędu wymaga ode mnie dostarczenie skanu umowy, termin mi podała jako "maks miesiąc" i to nie chętnie tak długi. Babcia nie mówi po polsku i nie umie obsługiwać komputera, umowy nie było, babcia poprostu wysłała przelew. Ponieważ mam tak krótki termin nie mogę poczekać aż się osobiście spotkamy by naisać dla niej deklarację pod którą by się mogła podpisać. Nie wiem nawet czy babci telefon ma opcię robienia zdjęć, wydaje mi się, że miała telefon seniorski i szczerze nie chcej jej robić kłopotów tą całą sprawą. Mam wrażenie że babci będzie łatwiej mi list wysłać niż zdjęcie elektronicznie.

Moja ogromna wdzięczność jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na poniższe pytania / doradzić jak tą sprawę zamknąć.

1. Jakie są konsekwencje jeśli darowizna wisi w systemie jako niezweryfikowana? Niestety Pani urzędniczka nie chciała mi odpowiedzieć na to pytanie i po kolejnych próbach uzyskania informacji stwierdziła, że nie wie bo nie spotkała takiej sytuacji. Czy w tej sytuacji jest jakby niezgłoszona czy jak to wygląda?

2. Mogę zignorować termin od Pani urzędniczki i poprostu dostarczyć oświadczenie od Babci za kilka miesięcy jak się osobiście spotakmy?

3. Jest jakieś inne rozwiązanie tej sprawy niż to wymagane przez Panią urzędnik?

Powrót