darowizna od cioci

• Autor wątku Autor wątku ika80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ika80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Mam pytanie ciocia, która jest siostrą mojego dziadka, chce mi przekazać mieszkanie. Jest już bardzo stara a jej jedyna córka nie wnosi sprzeciwu.
Ponieważ pokrewieństwo nie należy do I grupy podatkowej wiec powinnam zapłacić podatek. Czy nie ma jakiś zwolnieni dla osób, które opiekują się straszą osobą,i jakiś innych rozwiązań by nie płacić podatku od darowizny

Podpisz z ciocią umowę dożywocia (u notariusza)

mogłabym się dowiedzieć na czym to polega

właściwie już sobie poczytałam : umowa dożywocia

jednak wciąż jestem zainteresowana rozwiązaniami dotyczącymi zwolnienie podatkowych od darowizn dla II grupy podatkowej

Notarialnie sporządza się umowę darowizny. Tyle. Ale należy pamiętać, że mimo darowizny poczynionej przez babkę-ciotkę po jej smierci spadkobiercy ustawowi moga sie ubiegać o zachowek. Więc jeżeli w tej chwili nie wyrażają sprzeciwu, niech spiszą z babką-ciotką notarialna umowę zrzeczenia się dziedziczenia: załatwi to także sprawę roszczen ich zstępnych.

czyli umowa darowizny sporządzona w formie aktu notarialnego nie jest wystarczającym dokumentem potwierdzającym przeniesienie prawo własności na mnie i pozostałe osoby mogą się jeszcze po śmierci domagać jakiś praw co do mieszkania

Tylko że darowizna jest obciążona takim samym podatkiem jak spadek. Dalej uważam, ze w tym przypadku najkorzystniejsza (oczywiście tylko z powodów finansowych) jest umowa dożywocia. Zabezpiecza ona również interes obecnej właścicielki.

Powrót