Darowizna od kuzyna

• Autor wątku Autor wątku kropka_em
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropka_em

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wraz z kuzynem jestem współwłaścicielem nieruchomości w częściach ja 3/4 i kuzyn 1/4.
Jest to nieruchomość po naszych dziadkach.
W Księdze wieczystej wraz z nami widnieje także jego zmarły ojciec po którym on nie przeprowadził spadku.
Kuzyn jest jedynakiem mieszka w Kanadzie. Przesłał mi pełnomocnictwo wraz z darowizną swojej części dla mnie.
Jego ojciec w chwili śmierci był żonaty.

Pytanie:

1. Jakie dokumenty trzeba złożyć do sądu aby przeprowadzić to postępowanie?
2. Czy te dwie sprawy: stwierdzenie nabycia spadku i przeprowadzenie tej darowizny można zrobić równocześnie?
3. Czy ja mogę być pełnomocnikiem kuzyna do reprezentowania go w tej sprawie?
4. Po stwierdzeniu nabycia spadku po jego ojcu co należy złożyć do sądu w dalszej kolejności aby ta darowizna była skuteczna?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

To pełnomocnictwo jest nic nie warte, ponieważ nie jesteś w gronie osób wymienionych w art. 87 kpc uprawnionych do reprezentowania przed sądem. Darowizna nieruchomości (czy jej ułamka) wymaga zachowania formy aktu notarialnego. Można też znieść współwłasność sądownie bez obowiązku spłaty lub ze spłatą. Póki kuzyn nie ujawni nabycia spadku, to nic nie zrobicie.
Wniosek o stwierdzenie spadku możesz złożyć ty, jako osoba mająca interes prawny (dążąca do zniesienie współwłasności). Problem w tym, że z tego co piszesz, kuzyn to nie jedyny spadkobierca.

Ok. Czyli składam o stwierdzenie nabycia spadku. Czy jednocześnie mogę złożyć o zniesienie współwłasności?
Wujek w dniu śmierci był żonaty i ma jednego syna. W postanowieniu spadkowym po dziadkach jest wymieniony tylko kuzyn (wnuk) bez udziału ciotki (żony zmarłego). W dniu przeprowadzenia spadku ona miała już męża. Dlaczego nie została uwzględniona w tym postanowieniu?

Kto początkowy był właścicielem nieruchomości?
Jaka była kolejność umierania?
No i jaki jest stan KW?
Bo nie może być tak że ty masz 3/4 kuzyn 1/4 i jest jeszcze ojciec. Albo albo

Ostatnia edycja:
Składasz wniosek o twierdzenie nabycia spadku z wszystkimi wymaganymi załącznikami. Dodatkowo musisz we wniosku wykazać sądowi swój interes prawny.
Dlaczego nie została uwzględniona w tym postanowieniu?
Nie dziedziczyła po dziadku, ponieważ nie jest w gronie spadkobierców ustawowych ani nie została powołana do dziedziczenia testamentem. Natomiast dziedziczy po mężu. Dzień przeprowadzenia postępowania spadkowego (prawne potwierdzenie dziedziczenia) jest bez znaczenia. Spadek nabywa się z dniem jego otwarcia, czyli śmierci spadkodawcy. Wydane postanowienie sądowe jedynie to potwierdza . Może być wydane po x latach (nie ma określonego terminu na przeprowadzenie).

Powrót