Darowizna od matki opodatkowanie

• Autor wątku Autor wątku Xkrisuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xkrisuu

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam.Rodzice przekazuja w moje ręce majątek dom plus dzialka warte jakies 200tys zl a moje pytanie brzmi ile zaplace za przyjęcie spadku licząc na oko wszystkie formalności i podatki.

Regand napisał:
Na oko to 2500zł.

Żadnego podatku od wzbogacenia nie będę musiał płacić? Jedna osoba mówiła mi że jest to 10% wartości

To ja może rozwinę trafną wypowiedź Regand (swoją drogą - genialna :D ).

Otóż jeśli zgłosisz nabycie darowizny na formularzu SD-2 w terminie 6 mc od dnia dokonania darowizny to nie zapłacisz podatku od spadków w ogóle.

Jeśli zaś przeoczysz ten termin będziesz musiał zapłacić podatek.

Pozdrawiam
Art

Xkrisuu napisał:
...Rodzice przekazuja w moje ręce majątek ... ile zaplace za przyjęcie spadku licząc ....
O jakim spadku piszesz skoro, jak wynika z Twojej informacji, Twoi rodzice jeszcze żyją?

Jeśli rodzice chcą ci coś podarować piszesz akt notarialny za który odpowiednio płacisz notariuszowi. Jesteś w grupie zero więc nic nie płacisz i nie masz obowiązku zgłaszania do skarbówki. Pozdrawiam.

nie masz obowiązku zgłaszania do skarbówki
Nie wprowadzaj w błąd.
Warunkiem skorzystania ze zwolnienia z podatku jest zgłoszenie darowizny do US (formularz SD-Z2). Obdarowany ma na to 6 miesięcy.

Podczas spisywania aktu notarialnego, podatek jest obowiązkiem po stronie notariusza. Najlepiej jednak dowiedzieć się i źródła, telefon do skarbówki oraz notariusza nie zaszkodzi, u źródła jest najlepiej. Pozdrawiam.

1 - zobowiązanie podatkowe zawsze leży po stronie obdarowanego - notariusz jest tylko pośrednikiem - w sytuacji gdy nie przysługuje zwolnienie pobiera kwotę podatku od obdarowanego, aby później przekazać ją do US.

2 - w omawianej sytuacji, tj. gdy darowizna jest zwolniona z podatku pod warunkiem zgłoszenia do US, zawarcie umowy darowizny w formie aktu notarialnego faktycznie zwalnia obdarowanego z konieczności zgłoszenia darowizny w US (art. 4a, ust. 4 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Ostatnia edycja:
Notariusze są płatnikami podatku od czynności cywilnoprawnych dokonywanych w formie aktu notarialnego. Obowiązani są uzależnić dokonanie czynności cywilnoprawnej od uprzedniego zapłacenia podatku, a pobrany podatek wpłacić na rachunek właściwego organu podatkowego.

Notariusze są płatnikami podatku od czynności cywilnoprawnych dokonywanych w formie aktu notarialnego. Obowiązani są uzależnić dokonanie czynności cywilnoprawnej od uprzedniego zapłacenia podatku, a pobrany podatek wpłacić na rachunek właściwego organu podatkowego.Gdzie tu błąd?, sprawa leży po stronie notariusz, za to mu się płaci i nie ma konieczności zgłaszania tego do urzędu w tym wypadku.

Powrót