Darowizna od nieletniego

• Autor wątku Autor wątku grocer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grocer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Hej, mam taki nietypowy przypadek, mianowicie:
Moja Mama odziedziczyła dom, stary i wymagający remontu. Dom miał według jej woli przypaść mnie. Moje siostry nie miały z tym problemu, była pełna zgoda z ich strony. Mama zmarła bez formalnego przekazania nieruchomości w moje ręce. Niedługo później zmarła jedna z moich sióstr, zostawiając po sobie dwoje nieletnich dzieci. Zgodnie z prawem ci nieletni są właścicielami części nieruchomości.
Czy jest możliwe, żeby sąd opiekuńczy wydał zgodę, aby nieletni dokonali darowizny na moją korzyść zgodnie z wolą mojej zmarłej Mamy? Dom wymaga nakładów finansowych, czy to może być jakiś argument dla sądu?
Dzięki i pozdrawiam

Raczej nie licz na zgode sądu na takie rozwiązanie.Sąd nie zgodzi się by małoletni spadkobiercy darowali ci udziały w spadku jeżeli spadek nie był obciążony długami .Możesz zaproponować odkupienie udziałów małoletnich spadkobierców według cen rynkowych nieruchomości.

Niedługo nieruchomość będzie obciążona hipoteką z tytułu opłaty adiacenckiej

Jeśli w dacie smierci spadkodawcy nieruchomośc nie była obciążona długami,hipoteką to darowanie udziału bezpłatnie raczej nie wchodzi w grę.Bedzie to przyszły dług za który odpowiadają solidarnie wszyscy spadkobiercy.

No tak, ale mogę zdjąć ten obowiązek przejmując udziały w nieruchomości, dodatkowo poniosę koszty remontu, również zdejmując ten obowiązek ze spadkobierców. To jest chyba w interesie nieletnich?

Jezeli długi przewyższą aktywa spadku to sąd może wyrazić zgodę na takie rozwiązanie.Jesli natomiast wartośc nieruchomości bedzie wyższa niz długi to takie rozwiązanie nie bedzie korzystne dla małoletnich spadkobierców i sad moze nie wydac na to zgody.Remonty to sprawa dotycząca przyszłości ,Stan spadku bedzie uwzględniany według daty smierci spadkodawczyni .Na remonty która nie są konieczne musisz miec zgode pozostałych spadkobierców czyli również maoletnich spadkobierców.W imieniu ma lotetnich zdode musi wyrazić sąd Możesz spróbować podnieśc przed sądem swój argument .

Powrót