Darowizna od pracodawcy - podatek, umowa

• Autor wątku Autor wątku fortysixandtwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fortysixandtwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W ramach wykonywania jednej czynności dodatkowej mam dostać od pracodawcy komputer (wartość około 6000 zł brutto) do celów służbowych jak i prywatnych - po prostu dla siebie na własność.

Pracodawca chce wziąć sprzęt na fakturę, żeby wrzucić w koszta, co jest zrozumiałe, ale ja wolę się zabezpieczyć i mieć pewność, że sprzęt będzie moją własnością - jakaś umowa czy coś żeby mi tego nie odebrał kiedyś, np po zakończeniu umowy o pracę itp.

Odsprzedać za nieprawdziwą kwotę mi nie może, przekazać tak po prostu też nie. A co z darowizną? Wyczytałem, że pracodawca może obdarowywać pracowników jako forma gratulacji czy docenienia. Są też na internecie różne wzory dotyczące darowizn jakiegoś przedmiotu o jakiejś wartości. Czy taka darowizna oraz uzupełniony wzór darowizny będzie działało tak jak chcemy? Tzn pracodawca wrzuca w koszta sprzęt, a następnie ofiarowuje go mi jako darowizna, przekazując tym samym prawo własności?

Darowizna jest zwolniona z podatku dla mnie, więc nie muszę nic odprowadzać, ale musze zgłosić? Będzie to trzecia grupa podatkowa, która ma limit do 4900 - wartość sprzętu netto będzie oscylowała przy tej granicy.

Darowizna od pracodawcy jest możliwa. Nic nie stoi np. na przeszkodzie, aby pracodawca wręczył pracownikowi np. prezent ślubny. Istotne jest to, że nie może być to wynagrodzenie za pracę - bo to jest opodatkowane na zasadach ogólnych.

Natomiast konsekwencją takiej darowizny dla pracodawcy jest to, że powstaje pytanie, czy wydatek na komputer faktycznie był kosztem uzyskania przychodu. Żeby wydatek był kosztem musi mieć związek z przychodem, a tymczasem tutaj pracodawca kupił coś, żeby to oddać za chwilę pod tytułem darmym. W takiej sytuacji nie ma mowy o poniesieniu wydatku w celu uzyskania przychodu.

Gdyby komputer był wykorzystywany chociaż przez jakiś czas (kilka miesięcy chociaż) przez pracodawcę i dopiero po jakimś czasie został - jako niepotrzebne już wyposażenie - przekazany darowizną, to można by argumentować, że jednak przez jakiś czas się przysłużył działalności, więc nie trzeba go wstecznie wyrzucać z kosztów.

Oddzielną sprawą jest VAT. Jeśli pracodawca odliczył VAT w związku z nabyciem komputera, to przekazując go darowizną pracownikowi powinien ponownie naliczyć VAT w tej samej wysokości i odprowadzić go do US.

Na marginesie, o ile obdarowany nie pokrył pracodawcy podatku VAT, który ten musi odprowadzić do US w związku z darowizną, to podstawą opodatkowania w podatku od spadków i darowizn jest kwota brutto, a nie netto.
A zatem zwolnienie ma zastosowanie tylko do kwoty 4902 zł, a nadwyżkę trzeba już opodatkować.

Gdyby wartość sprzętu brutto nie przekraczała 4902 zł, to w ogóle nie byłoby obowiązku składania deklaracji.

@TaxTex, rozumiem. A po jakim czasie mógłby pracodawca spisać ze mną umowę darowizny (przekazanie praw), tak aby nie musiał oddawać VATu?
Pracodawcy zależy na wrzuceniu tego w koszta, a mi na własności. Coś mi wspominał, że rok nie powinienem odsprzedawać dalej sprzętu (nie zamierzam).

Nie ma takiego limitu czasowego. Było prawo do odliczenia = VAT na darowiźnie.
Jakby komputer stracił na wartości, to korzystniej by było go sprzedać za mniejszą kwotę, bo podstawa VAT mniejsza.

Co do odsprzedaży po roku - to nie wiem o co mu chodzi. Ze swoją własnością możesz robić co chcesz i nie ma to wpływu na zobowiązania podatkowe pracodawcy.

Ze swoją własnością możesz robić co chcesz i nie ma to wpływu na zobowiązania podatkowe pracodawcy.

Tak, tylko koniecznie pracodawca musi to wrzucić w koszta. Jak możemy znaleźć porozumienie żeby pracodawca sobie odliczył od komputera legalnie VAT, a później przekazał go mi na własność (m.in. do celów służbowych w pracy zdalnej oraz prywatnych)?

Umowa słowna od pracodawcy mi nie wystarcza, bo potem może zażądać zwrotu i zostanę z niczym, a moja praca jaką wykonam w zamian za komputer nie podlega już zwrotowi.

Dlatego napisałem, że jak chce wrzucić w koszty - to komputer powinien być używany przez niego przez co najmniej kilka miesięcy (a najlepiej ten rok) przed darowizną na Twoją rzecz. Natomiast nie ma znaczenia jak długo Ty po darowiźnie będziesz korzystał z tego komputera.

Mówię o podatku dochodowym i wrzuceniu w koszty.

VAT, to zupełnie oddzielna sprawa. Dla celów VAT nie ma znaczenia czy pracodawca będzie i ile będzie korzystał z komputera przed darowizną, ani to ile będziesz korzystał Ty po darowiźnie. Tak czy inaczej na darowiźnie wyposażenia Twój pracodawca zapłaci VAT, skoro przy zakupie komputera przysługiwało mu prawo do odliczenia.

a moja praca jaką wykonam w zamian za komputer nie podlega już zwrotowi.

Tutaj mała uwaga - sam piszesz, że komputer jest wynagrodzeniem za pracę, którą wykonujesz. Więc o jakiej "darowiźnie" my tu w ogóle mówimy?
Wyjściowa sprawa jest taka, że jak to jest wynagrodzenie zakamuflowane pod pozorem darowizny, to i tak skarbówka może przyjść do pracodawcy i tak to potraktować - każąc mu zapłacić zaległe składki i niepobraną zaliczkę PIT.

komputer powinien być używany przez niego przez co najmniej kilka miesięcy (a najlepiej ten rok) przed darowizną na Twoją rzecz

OK, to już w pełni rozumiem.

sam piszesz, że komputer jest wynagrodzeniem za pracę, którą wykonujesz. Więc o jakiej "darowiźnie" my tu w ogóle mówimy?

Dodatkowa praca i dodatkowa forma wynagrodzenia.

Powrót