Darowizna od rodziców na mieszkanie/kredyt hipoteczny

• Autor wątku Autor wątku azara11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azara11

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam ,
Mam pytanie odnośnie darowizny pieniędzy od rodziców na nadpłatę kredytu hipotecznego.
Rok temu w październiku wzięłam kredyt hipoteczny na zakup mieszkania.
Niedawno rodzice sprzedali Dom , i owe pieniądze z sprzedaży chcieli mi przekazać w formie darowizny na nadpłatę kredytu hipotecznego ( kredyt dopiero mogę nadpłacić po 3 latach od startu).

Czytałam że do 0 grupy oraz na zakup mieszkania nie płaci się żadnego podatku do urzędu skarbowego.

Jak poszczególne kroki darowizny od rodziców powinny wyglądać ,aby nie płacić podatku ?
Nadpłacić kredyt mogę dopiero za 2 lata w październiku . (nie wiem czy chce go nadpłacać juz za 2 lata czy później )
Czy w tytule przelewu ma być temat "Darowizna na zakup mieszkania" czy inny?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Umowa w formie pisemnej (zwykła forma pisemna lub akt notarialny) a po jej wykonaniu zgłoszenie na druki SD-Z2 nabycia darowizny do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania środków. Tytuł przelewu: "darowizna" wystarczy.

Byrhtnoth napisał:
Umowa w formie pisemnej (zwykła forma pisemna lub akt notarialny) a po jej wykonaniu zgłoszenie na druki SD-Z2 nabycia darowizny do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania środków. Tytuł przelewu: "darowizna" wystarczy.

Czy to tylko wystarczy ? nawet jak pieniądze z darowizny na kredyt przeznaczę na spłatę po 3 latach o otrzymania?

Rozumiem ze nie będzie opłaty podatku w żadnym wypadku?

Darowizna nie wymaga uzasadnienia ani uściślenia jej celu a wykorzystanie tak nabytych środków - w tym sposób i termin - nie są określone, chyba że co innego stanowi sama umowa darowizny. Jeżeli darowizna zostanie zgłoszona to jest Pani objęta całkowitym zwolnieniem.

Powrót