Darowizna od rodziców na zakup mieszkania

• Autor wątku Autor wątku klara76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klara76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Przymierzam się do kupna mieszkania. Moja mama chciałaby mi dać darowiznę na jego zakupy. Mam pytanie, jaką kwotę może mi darować - jaka kwota jest wolna od podatku i jak należy to załatwić żeby nie było problemów w urzędzie skarbowym, co należy zgłosić do us i w jakim terminie, i do którego us - darczyńcy czy obdarowanego.

Czy inni członkowie rodziny (np. babcia, ciocia bądź wujek) też mogą dać darowiznę? Jeżeli tak, to jaka jest kwota darowizny wolna od podatku.

Mama i babcia mogą Tobie podarować praktycznie każdą kwotę na mieszkanie. Tylko pod warunkiem przekazania tych pieniędzy przez konto bankowe lub przekazem pocztowym i złożeniem przez obdarowanego zeznania SD3 do Urzędu Skarbowego ( z kopią przekazu i umowy darowizny) w ciągu miesiąca od darowizny.
Od pozostałych osób trzeba płacić podatek wg skali.
Od cioci czy wujka wolna jest kwota tylko 7276 zł.

Dziękuję za odpowiedź. A ta umowy darowizny jest konieczna? (jak pytałam w US to powiedzieli mi, że nie wymagają - mam mieć tylko kopię przelewu lub przekazu)

Pomimo, że miejscowy Urząd Skarbowy nie wymaga przedstawienia umowy, lepiej ją miec ( niektóre chcą ). Jest to dokument poświadczający również, że mieszkanie zostalo zakupone z funduszy pochodzących z darowizny.

Powrót