darowizna od rodziców na zakup mieszkania

• Autor wątku Autor wątku anankee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anankee

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,
w najbliższym czasie mam dostać darowiznę od rodziców w kwocie 150 000 zł na zakup mieszkania. Darowizna będzie tylko na mnie, gdyż wyczytałam że gdyby była również na mojego męża to musiałby on zapłacić podatek (zięć nie znajduje się w I grupie podatkowej). Wiem, że darowizna będzie stanowić mój majątek osobisty, ale kupując mieszkanie chciałabym aby mąż również był jego właścicielem. Czy wystarczy moje oświadczenie u notariusza podczas spisywania umowy?
I druga sprawa. Zameldowana jestem w innym mieście niż kupuję mieszkanie. Druk do Urzędu Skarbowego o darowiźnie muszę złożyć w miejscu zameldowania. Problem jest taki, że obecnie mieszkam 100 km dalej, pracuję od 8 do 16 i fizycznie nie jestem w stanie złożyć tego druku. Czy mogę zrobić to drogą pocztową? Po prostu wysłać wszystkie potrzebne dokumenty? Proszę jeszcze o sprawdzenie, czy się nie mylę co mam złożyć: druk sd-z2 zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych, umowę darowizny (wystarczy kopia czy musi być oryginał?) oraz wydruk z konta, że otrzymałam przelew.
I w związku z tym jeszcze jedno pytanie. Niedawno wyszłam za mąż, na umowie darowizny będzie moje obecne nazwisko, dowód mam jeszcze na panieńskie (nie wymieniałam ze względu na rychła zmianę zameldowania), czy dołączyć do dokumentów ksero mojego dowodu i odpisu aktu małżeństwa?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam :)

aha, jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje. Pieniądze rodzice mają ze sprzedaży swojego własnościowego mieszkania, jest to więc ich majątek wspólny, czy więc na umowie darowizny powinni obydwoje figurować jako darczyńcy? I jak to uwzględnić w formularzu sd-z2, w którym jest rubryka na tylko jednego darczyńcę? Czy wypełnić dwa formularze?

Czy wystarczy moje oświadczenie u notariusza podczas spisywania umowy?
Warto zapytać notariusza, ale moim zdaniem można zrobić to inaczej: Pani daruje mężowi 75.000 PLN - mąż jest w PANI pierwszej grupie podatkowej (zięć nie - mąż tak...) po czym mieszkanie kupicie "po połowie", składając stosowny zapis w akcie notarialnym oraz przelewając sprzedającemu po połowie każde z Was.

Chociaż nie wiem, czy faktycznie nie wystarczy stosowne oświadczenie.

Druk do Urzędu Skarbowego o darowiźnie muszę złożyć w miejscu zameldowania. Problem jest taki, że obecnie mieszkam 100 km dalej, pracuję od 8 do 16 i fizycznie nie jestem w stanie złożyć tego druku. Czy mogę zrobić to drogą pocztową?
Tak, ale koniecznie listem rejestrowanym (poleconym). Należy zachować polecenie nadania, najlepiej "przypięte" do ksera dokumentów wysyłanych.

Niedawno wyszłam za mąż, na umowie darowizny będzie moje obecne nazwisko, dowód mam jeszcze na panieńskie (nie wymieniałam ze względu na rychła zmianę zameldowania), czy dołączyć do dokumentów ksero mojego dowodu i odpisu aktu małżeństwa?
Można, ale moim zdaniem skończy się to wymianą dowodu wcześniej, na właściwe nazwisko.

Powrót