Darowizna od rodziców

• Autor wątku Autor wątku GUCIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GUCIA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam i prosze o pilne informacje i rade. Dostałam pieniądze od mojej mamy na zakup działki, czy musze koniecznie zgłaszać to do Urzędu Skarbowego jako darowizne, czy raczej pozostawic bez rozgłosu.Mama boi sie kontroli Urzędu Skarbowego, skąd miała pieńiadze, chodziaż tak naprawde ma wszystko udokumenowane.Ja i mój mąz mamy niskie zarobki.Jakie jest prawdopodobieństwo konroli? Prosze o rade i dziekuje,

pozdrawiam

Jeżeli mama potrafi udokumentować dochody to moim zdaniem nie powinna się niczego obawiać i należy fakt darowizny ujawnić. Ze względu na ostatnie zmiany w ustawie nie zapłaci Pani podatku od darowizny, ale pod warunkiem, iż zgłosi Pani fakt jej otrzymania na odpowiednim formularzu w terminie 30 dni.

Witam no ja tez tak mysle , ale mama po prostu boi sie potem ciagania po urzedach i wyjasniania i prawde powiedziawszy ja jej troche tez nie rozumiem, wolałabym miec potem spokój. Mam tylko pytanko czy ktos może był w podobnej sytuacji i tego nie zgłosił i miał problemy potem, czy faktycznie Urząd Skarbowy w ogółe takie rzeczy sprawdza skąd mamy na to pieniądze ? Bede wdzieczna za każda odpowiedz!!!

pozdrawiam

Jeśli nie ujawni Pani darowizny to równie dobrze US może przyjść do Pani zamiast mamy i zapytać skąd wzięły się pieniądze na zakup nieruchomości. Zacznie się od postępowania w sprawie dochodu z nieujawnionych źródeł, w trakcie którego i tak musiała będzie Pani ujawnić darowiznę, żeby uniknąć wysokiego podatku (75% zdaje się). Nie dość, że zapłaci Pani podatek z odsetkami to nie wykluczy to możliwość kontroli dochodów Pani mamy.
Oczywiście jest to czarny scenariusz, ale w mojej ocenie prawdopodobieństwo kontroli w obu wariantach jest identyczne.
Dlatego obstawałbym jednak przy ujawnieniu darowizny.

ok, już wszystko wiem dziekuje bardzo za pomoc.

pozdrawiam

Powrót