Darowizna od siostry babci

• Autor wątku Autor wątku kas2405
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kas2405

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz, więc proszę o pobłażliwość... :)

Moja ciocia, a mianowicie siostra mojej babci jest samotną, starszą osobą. Moi rodzice z racji jej stanu zdrowia postanowili się nią zająć, przyjąć pod swój dach i się nią opiekować. Swoje mieszkanie ciocia postanowiła przekazać mi w formie darowizny. Jest to mieszkanie własnościowe.
I tutaj moje pytania, jeśli oczywiście ktoś będzie się orientował i będzie tak miły mnie oświecić:
- rozumiem, że muszę zapłacić podatek od darowizny... zaliczam się do II grupy podatkowej, więc wg podanego wzoru powinnam tyle zapłacić (załóżmy, że mieszkanie warte jest 120 tyś.) : 1644, 50 zł + 12% * 100 000 (nadwyżka ponad 20 000) = 13 665, 50 zł ... no i jest podane, że dla II grupy podatkowej kwota wolna od opodatkowania to 7276 zł... czyli wychodzi na to, że powinnam US zapłacić 6368,50 zł ?
- słyszałam, że często się zdarza, że US zawyża wartość nieruchomości, dlatego chcieliśmy powołać rzeczoznawce, żeby nie było potem żadnych problemów z US... czy to jest konieczne? ile kosztuje taka "usługa" rzeczoznawcy? Owa wycena byłaby prawdopodobnie potrzebna także do sporządzenia aktu notarialnego.

Jeśli znajdzie się ktoś, kto się orientuje w tym temacie, byłabym ogromnie wdzięczna :)

źle obliczasz.
Najpierw od podstawy opodatkowania odejmij owe 7 tys. z hakiem, a potem zastosuj wzór z art. 15. Wyjdzie o wiele więcej, ale tak właśnie się to liczy : )))

US nie zawyża wartości tylko ją zaniża. Jesli faktyczna cena mieszkania wynosi 5000 za metr to US przyjmie nawet 4000 zł/metr jeśli tak wpiszesz.

Rzeczoznawca wezmie 3000 netto wiec nie ma sensu najmniejszego taka operacja.

Powrót