Darowizna oddawana w ratach

• Autor wątku Autor wątku sebix0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebix0n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, dostałem od rodziców darowiznę 16000 na zakup auta, ponieważ dostali oni pożyczkę na znacznie lepszych warunkach niż dostałbym ja. Pieniądze przyszły na moje konto. Ja co miesiąc oddaje im (również przelewem) 1000 zł. Czy muszę zgłaszać wskazaną darowiznę w urzędzie skarbowym?

Oczywiście. Z tego co piszesz, to nie jest darowizna tylko pożyczka (oddajesz im).

To w takim razie jak to zgłosić?
Darowizna została przekazana przelewem o nazwie Darowizna, ponad pół roku temu. Myślałem że skoro oddam to w półtora roku i bilans będzie na zero to nie trzeba nic zgłaszać

Przekazując/zwracając środki rodzicom, co wpisujesz w tytule przelewu?
Jak sama nazwa wskazuje - darowizna - czyli darowanie, nieodpłatne przeniesienia własności, nie chcąc nic w zamian. O dokonanej czynności wcale nie decyduje tytuł umowy a jej treść. Jak z treści wynika, że otrzymałeś środki jako darowizna, ale środki ten masz zwrócić, to nie jest to darowizna, tylko umowa pożyczki, ponieważ zawiera jej cechy.
Myślałem że skoro oddam to w półtora roku i bilans będzie na zero to nie trzeba nic zgłaszać
Trzeba, po to by być zwolnionym z zapłaty podatku. Dotyczy zarówno darowizny (podatek od darowizn) jak i pożyczki (podatek PCC).

Okej dziękuję za odpowiedź.
W tytule przelewu wpisuje to co jest domyślnie
"Przelew zwykły - [nazwa odbiorcy]"

W takim wypadku jak najlepiej powinienem się z tego rozliczyć?
Rozumiem że skoro minęło 6 miesięcy (i 1 tydzień) od przekazania środków to już nie jestem zwolniony z zapłaty podatku?

Pozostało złożenie druku SD-Z2 wraz z czynnym żalem. W tym dniu płacisz należny podatek wraz z odsetkami za zwłokę.

Powrót