Darowizna pieniężna

• Autor wątku Autor wątku bluberry23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bluberry23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
otrzymałam od ojca darowiznę na budowę domu. Wcześniej została napisana umowa darowizny z przeznaczeniem na budowę domu. Jestem mężatką a działka na której budujemy z mężem dom jest wspólna. Czy będę musiała zapłacić podatek od tej darowizny??

Należy zgłosić darowiznę do US w terminie 6 miesiecy. Darowizna powinna być przekazana przelewem na konto (lub przekazem pocztowym).

roomster napisał:
Darowizna powinna być przekazana przelewem na konto (lub przekazem pocztowym).
Niedokładnie !
Przekazanie środków powinno nastąpić na rachunek bankowy nabywcy lub jego rachunek prowadzony przez SKOK lub przekazem pocztowym.

Dziękuje za porady...
Pieniążki zostały przelane na konto. Złożyłam PIT do US. Miłe Panie w US powiedziały, że od moich zstępnych czyli rodziców mogę dostać "JA JAKO CÓRKA" nieograniczoną ilość pieniędzy tyle, że pieniążki muszą trafić do mnie przelewem na moje konto. Do mnie należy uzupełnienie pitu SD-Z2, potwierdzenie przelewu(z banku), 2xumowy aktu darowizny, ksero dowodu mojego i mojego taty, ksero aktu małżeństwa (w celu wyjaśnienia zmiany nazwiska) i koniec.
Dziękuje za pomoc!

Do US nie składa sie PITa tylko "Zgłoszenie o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych" na druku SD-Z2

Roomster-masz rację PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ.

Powrót