Darowizna pojazdu, a podatek dochodowy?

• Autor wątku Autor wątku Lukesh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukesh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam dosc znaczace dla mnie pytanie, na ktore wydaje mi sie, ze ktos z Was bedzie znal odpowiedz.
Mianowicie chodzi o to: czy sprzedając samochód, ktory został przekazany jako darowizna (zwolnione z podatku ze wzgledu na powiazanie w pierwszej linii) osobie drugiej placimy od tej sprzedazy podatek dochodowy od osob fizycznych, jesli nie bylo sie jego wlascicielem przez okres pol roku?

Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki. Pozdrawiam, Lukesh.

Ostatnia edycja:
W przypadku sprzedaży przed upływem 6 mcy od końca miesiąca, w ktrórym nastąpiło nabycie, należy odprowadzić podatek dochodowy.

Dzieki za odpowiedz, ale czy nie da sie jakos tego przeskoczyc?
Slyszalem, ze jesli raz do roku dokona sie takiej sprzedazy, no i kwota, za jaka zostanie taki pojazd sprzedany znaczaco nie bedzie sie roznila od tej, na darowiznie, to mozna tego jakos uniknac?

Slyszalem, ze jesli raz do roku dokona sie takiej sprzedazy, no i kwota, za jaka zostanie taki pojazd sprzedany znaczaco nie bedzie sie roznila od tej, na darowiznie, to mozna tego jakos uniknac?
Nie znam takiej możliwości.
Sprzedaż większej ilości samochodów w trakcie krótkiego czasu może zostać uznana za działalność gospodarczą.
W przypadku jeżeli wartość za jaką zostanie sprzedany samochód będzie odbiegała znacznie od wartości rynkowej us wezwie do korekty takiej wartości bądź do wskazania przyczyn powodujących obniżenie wartości.
Jeżeli nie dokona się takiej korekty us wezwie do wyceny rzeczoznawcę. W przypadku, gdy różnica przekroczy 33% koszty biegłego poniesie podatnik.

Powrót