Darowizna przez małoletniego

• Autor wątku Autor wątku Ertede
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ertede

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Chciałbym wstępnie zasięgnąć informacji zanim wybiorę się do kancelarii, czego mogę się spodziewać w mojej sytuacji. W skrócie postaram się opisać sytuację.
W postępowaniu testamentowym po ojcu odziedziczyłem 8/12 mieszkania natomiast w postepowaniu spadkowym po mojej matce, a babci 2 moich dzieci oraz 2 dzieci brata odziedziczyły po 1/12 części mieszkania.
- Brat wystąpił do sądu rodzinnego o wyrażenie zgody na sprzedaż po 1/12 mieszkania za swoje dzieci i otrzymał prawomocne postanowienie z którego wynika, że w imieniu dzieci może sprzedać po 1/12 x2
- Ja natomiast wystąpiłem do sądu rodzinnego o zgodę na dokonanie darowizny w postaci 2x 1/12 przez moje dzieci dla mnie.
Wobec zaistniałej sytuacji nasuwają mi się pytania:
- Jakie dokumenty powinienem przedstawić w sądzie rodzinnym, żeby sąd przychylił się do mojej prośby ?
- Czy sąd może nie zgodzić się na dokonanie darowizny przez moje małoletnie dzieci na moją rzecz? W takim przypadku co powinienem zrobić dalej, żeby zostać jedynym właścicielem mieszkania?
- Czy nie wyrażenie zgody na darowiznę przez moje dzieci ma wpływ na odkupienie 2/12 od dzieci brata?
- Czy mogę odkupić 2/12 mieszkania od dzieci brata nie czekając na postanowienie w mojej sprawie?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Ertede napisał:
Jakie dokumenty powinienem przedstawić w sądzie rodzinnym, żeby sąd przychylił się do mojej prośby ?
Ertede napisał:
- Czy sąd może nie zgodzić się na dokonanie darowizny przez moje małoletnie dzieci na moją rzecz? W takim przypadku co powinienem zrobić dalej, żeby zostać jedynym właścicielem mieszkania?
Z przedstawionych przez Pana informacji nie wynika żaden argument za wyrażeniem takiej zgody. Taką zgodę można uzyskać gdy taka transakcja jest zgodna z dobrem dziecka/dzieci. Darowizna to wyzbycie się bez ekwiwalentu więc gdzie tu dobro małoletnich.
Ertede napisał:
Czy nie wyrażenie zgody na darowiznę przez moje dzieci ma wpływ na odkupienie 2/12 od dzieci brata?
Nie.
Ertede napisał:
Czy mogę odkupić 2/12 mieszkania od dzieci brata nie czekając na postanowienie w mojej sprawie?
Tak.

Powrót