Darowizna, ślub i podatek od nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku rafiki58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafiki58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Kłaniam się,

Casus:

2017 - przekazanie przez rodziców MI mieszkania "A" umową darowizny kiedy byłam panną
2018 - zakup mieszkania deweloperskiego "B" na kredyt przeze MNIE
2019 - wyjście za mąż (brak rozdzielności majątkowej)
2019 - kupno WSPÓLNIE (umowa deweloperska) mieszkania deweloperskiego "C", gdzie opłaty są ratalne i kredyt planujemy wziąć w sierpniu 2020
listopad 2019 - śmierc ojca

Pytania:
  1. Pod koniec roku 2020 lub na początku 2021 planuję sprzedać mieszkanie "A". Uzyskanymi pieniędzmi chciałabym spłacić kredyt za mieszkanie "B". Resztą chciałabym spłacić kredyt za mieszkanie "C". Czy pieniądze wpłacone na kredyt za mieszkanie "C" będą w jakiś sposób opodatkowane, ze względu na to, iż małżonek jest współwłaścicielem? Jeśli tak, to czy można wypisać męża jako współwlaściciela mieszkania "C", tak aby tego podatku nie zapłacić?
  2. Planuję kupno mieszkania "D" w 2023 WSPÓLNIE z małżonkiem . Chcę do tego użyć pieniędzy ze sprzedaży mieszkania "A". Czy za połowę tej kwoty będziemy musieli płacić podatek? Jeśli tak, to czy mogłabym zamiast tego kupić to mieszkanie SAMA i czy wówczas nie musiałabym tego podatku uiścić?
  3. Z mojej wiedzy wynika - jeśli się kupi w przeciągu 3 lat od sprzedaży mieszkania kolejne mieszkanie, to wówczas jest się zwolnionym od podatku. Czy kolejne mieszkanie musi być za tę samą kwotę co sprzedane? Jeśli nie, to jaki jest podatek w przypadku przekroczenia tej kwoty?
  4. Jeśli w ciągu trzech 3 lat od sprzedaży mieszkania "A" nie kupię/kupimy nowego mieszkania - jaka jest wysokość podatku?
  5. Czy można zrobić darowiznę z matki na córkę tak - by wyłączyć z niej małżonka i by te pieniądze były wyłącznie moim wkładem w przypadku kupna mieszkania/spłaty kredytu?
  6. Czy będąc w związku małżeńskim mogę kupić mieszkanie SAMA bez małżonka?
  7. Jak najlepiej tę sprawę rozwiązać by zapłacić jak najmniejszy podatek?

Przepraszam jeśli opis jest nieczytelny i w razie pytań chętnie od-/dopowiem szczegóły.
Będa wdzięczna za pomoc i odpowiedź. :)

Przy wydatkowaniu przychodu, na własne cele mieszkaniowe, uzyskanego ze sprzedaży nieruchomości przed upływem pięciu lat współwłasność nie ma znaczenia i nie rozdziela się tego wydatku.

Powrót