Darowizna, testament a może zrzeczenie?

• Autor wątku Autor wątku bernalas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bernalas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam takie pytanie mam co bedzie najlepszym rozwiązaniem w tym konkretnym przypadku?]
Ciotka posiada prawo do 1/2 domu i gruntu po swojej mamie a mojej babci która jeszcze żyje. Wolą mojej babci jest to aby ta jej cześć domu i gruntu przypadła mi Ciotka tez sie z tym zgadza. Jaki jest najszybszy i najmniej kosztowny sposób na przepisanie tej czesci majątku? Darowizna ze strony ciotki a może lepiej zrzeczenie sie przez nią spadku trzecie rozwiaznie to napisanie testamentu przez babcie która caly swoj majatek wnukowi
Co wybrać ? Jaka jest najmniej czasochłonna i najmniej kosztowna metoda
Z gory dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam

darowizna od babci bądzie najtańsza bo wnuk to zstępny w lini prostej. Testament?! A jak znajdzie się ktoś kto go podważy??a po kim ten spadek jest i kto jest właścicielem drugiej części domu??

Wyjaśnienie

Drugą część domu i działki mam ja i mój brat czyli mamy po 1/4 tak naprawdę. Jesli dobrze zrozumiałem darowizna od babci na mnie czyli wnuka najprostrza i najmniej kosztowna. Ta 1/2 domu i działki którą odziedziczyłem wraz z bratem należała do mojego ojca który zmarł w 2001. Druga cześć domu o którą jest to pytanie odzedziczy ciotka po mojej babci. Matka ciotki a moja babcia chce jednak by ta połowa była na mnie.
Co do testamentu to mam pytanie kto mógłby go podważyć jesli byłby napisany zgodnie z regułami (odręcznie opatrzony datą wszeslkimi danymi podpisem itp.)?
Co zaś ze zrzeczeniem przyjęcia spadku skoro ciotka sie zgadza to mozemy spisać odpowiednią umowę u notariusza.
Chodzi mi o najprosztszy najmniej czasochłonny i kosztowny sposób.
Dziękuje z gory za odpowiedzi

Powrót