Darowizna udziału w samochodzie...?

• Autor wątku Autor wątku perpedeska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perpedeska

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Dwa lata temu zmarł mój tato, dziedziczyliśmy po nim ustawowo w trójkę: mama, mój brat i ja. Wszyscy przyjęliśmy spadek. W skład spadku wchodziła nieruchomość i samochód, rodzice mieli wspólnotę majątkową, więc po śmierci taty brat i ja zostaliśmy właścicielami 1/6 domu i samochodu każde z nas. A teraz chciałabym się pozbyć mojego udziału w samochodzie, najchętniej przepisując go na mojego brata, który zgodził się ten udział przyjąć. Czy jest to do zrobienia? Jeśli tak, to jak należy to zrobić?

Tak jak w tytule zaznaczyłaś. Dokonaj pisemnie darowizny udziału w pojeździe. Nie zapomnij zgłosić tego w skarbówce, żeby się później nie czepiali.

Uf, dzięki za odpowiedź. Czy to musi być zrobione notarialnie, czy wystarczy zwykła umowa podpisana przez obie strony? Czy powinnam w umowie zawrzeć jakieś szczególne zapisy, czy wystarczy zwykła umowa darowizny? A w skarbówce to chyba powinien umowę zgłosić brat, jako obdarowany, u którego w związku z tym wystąpił przychód (opodatkowany stawką 0%, ale zawsze), czy może powinniśmy to zgłosić oboje?

Zwykła umowa darowizna powinna być ok. Ważne żeby dobrze w niej oznaczyć co jest przedmiotem darowizny.
Zgłasza brat tak jak piszesz. Dzięki temu będzie mógł skorzystać z opodatkowania 0%.

Powrót