Darowizna z USA i podatek z nią związany (auto)

• Autor wątku Autor wątku Boogeyman.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Boogeyman.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Zwracam się do państwa z prośbą o wyjaśnienie mi kwestii związanej z opłatami które będą następstwem przyjęcia darowizny.

Otóż mój brat zamierza darować mi auto z USA o przykładowej wartości 30000 tys. zł. Z tego co się orientuje w tym przypadku należę do 0 grupy spadkowej. Jakich w związku z tym mogę spodziewać się naliczeń związanych z podatkiem od darowizny oraz czy w tej sytuacji takie opłaty jak cło, akcyza i 22% podatek VAT będą miały miejsce w przypadku darowanego pojazdu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Boogeyman. napisał:
Witam serdecznie.

Zwracam się do państwa z prośbą o wyjaśnienie mi kwestii związanej z opłatami które będą następstwem przyjęcia darowizny.

Otóż mój brat zamierza darować mi auto z USA o przykładowej wartości 30000 tys. zł. Z tego co się orientuje w tym przypadku należę do 0 grupy spadkowej. Jakich w związku z tym mogę spodziewać się naliczeń związanych z podatkiem od darowizny oraz czy w tej sytuacji takie opłaty jak cło, akcyza i 22% podatek VAT będą miały miejsce w przypadku darowanego pojazdu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dzwoniłem do urzędu celnego i skarbowego. Jeżeli ktoś szuka podobnych inforamcji do mnie to przy tego typu darowiźnie auto podlega opłatom związanymi do wprowadzenia pojazdu w naszą strefę celną. A opłaty związane z darowizną są naliczane według specjalnego taryfikatora który jest podzielony na 3 grupy spadkowe które wyznacza stopień pokrewieństwa z osobą która chce przekazać nam darowiznę.

Powrót