Darowizna ze sprzedaży mieszkania, jak doliczyć w internetowym rozliczeniu?

• Autor wątku Autor wątku kmineo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmineo

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Chciałem rozliczyć PIT rodzicom i tu pojawia się pytanie. W zeszłym roku zmarła matka mojego ojca, ojciec sprzedał mieszkanie. Zgodnie z tym co ustalił z notariuszem jest to darowizna, którą powinien zgłosić jako PIT-39. Gdzie to można zrobić na portalu podatki.gov.pl? Mam jedynie kwotę darowizny oraz nr protokołu dziedziczenia.

Sprzedał mieszkanie które wcześniej otrzymał w darowiźnie? A jaki to ma związek ze śmiercią matki?

Odziedziczył to mieszkanie po śmierci matki. Nie mam pojęcia jak to jest rozwiązane prawnie, jednak notariusz kazał zgłosić to jako darowiznę używając pit-39.

W takim razie już nie wiem co z tym fantem zrobić. Zapewne chodzi o to, iż sprzedaż mieszkania nastąpiła przed upływem 5 lat (w 2-3 miesiące po śmierci), dlatego trzeba to zgłosić.

Z tego, co piszesz wynika, że był to spadek i sporządzono akt notarialny poświadczenia dziedziczenia.
Rozumiem, że ojciec złożył w związku z tym formularz SD-Z2?

W związku ze sprzedażą mieszkania należy złożyć PIT-39.
Można to zrobić za pomocą programu e-deklaracje desktop lub poprzez interaktywny formularz, ewentualnie korzystając z programów komercyjnych, lub tradycyjnie (papierowo).

Tak, formularz Z2 był składany. A czy po złożeniu pit-39 trzeba będzie go uwzględnić w zeznaniu rocznym? I czy pojawi się na portalu podatki.gov.pl?

czy po złożeniu pit-39 trzeba będzie go uwzględnić w zeznaniu rocznym?
Nie. PIT-39 sam w sobie jest odrębnym zeznaniem rocznym.

czy pojawi się na portalu podatki.gov.pl?
W jakim sensie "pojawi się"? Jeśli masz na myśli usługę Twój e-pit, to nie obejmuje ona PIT-39.

O to czy pojawi się, miałem na myśli, że będzie kolejnym dokumentem źródłowym.

Aha, czyli mogę rozliczyć rodziców już teraz, a ojciec dodatkowo musi złożyć PIT-39? Dzięki za pomoc!

Powrót