Darowizna

• Autor wątku Autor wątku gosiakasma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiakasma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy przekazanie swojej części spadku poprzez darowiznę na rzecz drugiego ze spadkobierców/brata/ może spowodowac naliczenie mniejszego podatku do US?
;):?::?::?:

Dokładnie to jestem po przeprowadzonym postępowaniu spadkowym po zmarłych rodzicach.
Tata zmarł w we wrześniu 2006 a mama luty 1998 r. Tata był głównym najemcą mieszkania spółdzielczego lokatorskiego. Po jego śmierci chcieliśmy dopełnic formalności przepisania mieszkania na mojego brata.Założona została sprawa w sądzie o postępowanie spadkowe. Wyrok został wydany 10/2007 uprawomocnił się 16.10.07. Później w spółdzielni okazało się, że jeszcze musi byc przeprowadzone postępowanie spadkowe po wcześnie zmarłej mamie. Wyrok w tej sprawie uprawomocnił się 05.12.08. Jestem na etapie zgłoszenia tego w Urzędzie skarbowym i nie wiem co można byłoby zrobi aby zapłacić jak najmniejszy podatek.
Dostałam ze spółdzielni mieszkaniowej już stosowne zaświadczenie do US. Jednak urząd skarbowy do wkładu mieszkaniowego co jest przedmiotem spadku liczy wartośc rynkową mieszkania - co przy 62 m2 licząc ok 2000 zł za m2 moze utworzy kwotę 120 tys zł. I ta kwota może by brana pod uwagę wg US. Wiem że mogę też pomniejszy tą kwotę o np Koszt pomników moich rodziców tj. koszty pochówku- co wg praw i zasad obyczajowych w moim US wylicza się na 5.500 zł na jednego z rodziców przy obojga tworzy kwotę 11.000. Ale co jeszcze mogę zrobic jeżeli nie stac mnie ani brata na wysokie podatki. Rodzice może nam nie przekazali wielkiego majątku ale przekazali wartości moralne na szczęście od tego jesteśmy zwolnieni od podatku:)

Powrót