Darowizna

• Autor wątku Autor wątku gierulinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gierulinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mamy z zona dlugi okolo 80tys zl. Wyjechalismu z Polski zeby odrobic te dlugi ale niestety z tym sie schodzi troche. Posiadamy mieszkanie w kredycie hipotecznym wartosc okolo 500000tys zl kredyt 40lat splacone 5lat.Przepisalismy mieszkanie na siostre jako darowizne kredyt my splacamy.Moje pytanie czy konornik moze zlicytowac mieszkanie i czy siostra jest w jakis sposob zagrozona?potrzebujemy jeszcze troche czasu zeby splscic te dlugi ale powoli to robimy.bardzo prosze o odpowiedz na moje pytania.z gory dziekuje

Siostra nie jest zagrożona, ale mieszkanie już tak.
Wierzyciel hipotecznych bez problemu uzyska klauzulę wykonalności, a pozostali mogą prowadzić egzekucję z lokalu po uwzględnieniu skargi pauliańskiej.

W takim sensie, że egzekucja może być prowadzona tylko do mieszkania będącego przedmiotem darowizny. Siostra dłużniczki nie odpowiada za jej długi innym majątkiem.

Megaminx napisał:
W takim sensie, że egzekucja może być prowadzona tylko do mieszkania będącego przedmiotem darowizny. Siostra dłużniczki nie odpowiada za jej długi innym majątkiem.

Założyłem jej nie, ale jeśli przegra sprawę z wnioskiem powoda (wierzyciela) wskutek powództwa odnośnie skargi pauliańskiej, za koszt procesu oraz odsetki odpowiada już swoim majątkiem...

Powrót