Darowizna

• Autor wątku Autor wątku ila34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ila34

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Bardzo proszę o podpowiedź jak najlepiej załatwić sprawę. Otóż moja mama chce przepisać mieszkanie mojej córce czy wtedy będzie musiała córka coś płacić do skarbowego? Mam jedną siostrę która mieszka z mamą i jest ona panienką nie ma dzieci. Jak to wygląda formalnie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

A córka jest pełnoletnia? Darowiznę trzeba będzie też zgłosić do US celem zwolnienia z podatku.

Siostrze będzie należał się udział w spadku lub zachowek od umowy darowizny. Chcesz ją pozbawić tej możliwości to jedynie umowa dożywocia wchodzi w grę ale od niej jest opłata 2% od wartości do skarbówki.

Dziękuję za odpowiedz, czyli prościej będzie jak moja mama przekaże mi darowizną, a ja w następnej kolejności mojej córce

Dlaczego prościej? Przecież obie jesteście w I grupie podatkowej. Notariusz ma zarobić podwójnie? Chyba nie rozumiesz co oznacza darowizna i jakie konsekwencje z tego wynikają?

ila34, Jeżeli Twoja siostra nie będzie miała gdzie mieszkać to jest prawie pewne że zażąda od Twojej córki uzupełnienia zachowku (po śmierci Twojej mamy).

Jeśli więc Twoja siostra ma mieć prawo tam mieszkać (nawet po śmierci Twojej mamy) to Twoja mama powinna najpierw ustanowić dla Twojej siostry służebność osobistą dożywotniego zamieszkiwania a dopiero następnie przekazać mieszkanie w darowiźnie dla wnuczki.

Powrót