Darowizna

• Autor wątku Autor wątku pytamwiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytamwiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.

Rodzice zaplanowali sobie,że za życia chcą nas cokowleik obdarować i poprzepisywać, tak by po śmierci nie było problemów z ewentualnymi wojnami o majątki. Oprócz zapisu działki z czym na razie się wstrzymujemy chcą mi podarować okrągłą kwotę 200tyś zł.

W jaki sposób to zrobić? Przelew na konto rozumiem z odpowiednim tytułem darowizna i zgłoszenie przeze mnie faktu nabycia takowej do US ?

Jak wygląda kwestia podatkowa w 1 linii? to pierwsza darowizna w życiu jaką otrzymuje dlatego się nie orientuje.

No i klops.

Moja mama jest dopisana do mego konta jako osoba upoważniona.

Pani w okienku w jakiś sposób ją zbałamuciła ,że by nie płącić żadnych opłat za przelew najlepiej zrobić wpłątę własną jako,że jest Pani upoważniona do konta.

Tak też zrobiła... wpłata własna na moje konto z odpowiednim tytułem darowizna od rodziców.

Jednak.... potwierdzenie przelewu pokazuje, że sam sobie wpłaciłem pieniądze i osobą wpłacającą i właścicielem rachunku jednoczesnie jestem ja. A powinno wyskoczyc,ze osobą wpłacającą w tym przypadku jest mama. Jak to skorygować bo skarbówka już straszy wystąpieniem obowiązku podatkowego bo zostało to tak wpłącone jakbym ja to sam sobie wpłacił.

Powiem tak - jak skarbówka będzie robić problemy, to zawsze możesz iść do sądu i się wybronić. Już w bardziej nietypowych sprawach podatnicy podatku od spadków i darowizn wychodzili obronną ręką.

Pytanie podstawowe: czy już zgłosiłeś tę darowiznę do US i załączyłeś potwierdzenie przelewu?

Powrót