Darowizna

• Autor wątku Autor wątku Mala990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mala990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Miałam 1/4 działki budowlanej. Oddalam ja bratu w darowiźnie, w sierpniu brat mnie okradł, z małej kwoty ale wiedział że jestem chora na raka i każdą złotówkę wydaję na lekarzy. Czy jest możliwość cofnięcia darowizny? Czy mam szanse wygrać w sądzie czy lepiej odpuścić?

Art. 899 § 3 kodeksu cywilnego
Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym
uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.
Radzę najpierw udać się samemu do notariusza.

O niewdzięczności dowiedziałam się w sierpniu 2022. Więc rok jeszcze nie minął. Pytanie jakie są szansę na odwołanie tej darowizny?

To zależy od tego jakie masz dowody dokonania kradzieży (lub przywłaszczenia) i od tego czy jeszcze nie przebaczyłaś bratu. Przebaczenie blokuje możliwość odwołania darowizny.

Być może jest jeszcze jeden sposób. Osoba obdarowana ma obowiązek wspierać Pania w sytuacji gdy jest Pani w potrzebie finansowej. Być może trzeba by zacząć od wysłania listu (za potwierdzeniem odbioru kurierem do brata). W liście poprosi Pani o pomoc finansową w związku z ciężką sytaucją finansową podczas choroby. Brat najprawdopodobniej zignoruje ten list/ wezwanie do pomocy.

Jeżeli darczyńca popadnie w niedostatek, obdarowany jest zobligowany do dostarczenia mu niezbędnych środków na utrzymanie.

Jeśli więc brat zignoruje Pani pisemną prośbę o pomoc- to dopuści się wobec Pani rażącej niewdzięczności (biorąc pod uwagę Pani bardzo złą sytuacje zdrowotną) co najprawdopodobniej daje Pani podstawę do sądownego odwołania darowizny...myśle że można to w ten sposób zrobić dłużej niż rok po podpisaniu umowy. Kluczem do sukcesu/ dowodem będzie nie tylko pani orzeczenie lekarskie /diagnoza (pokazujące Pani trudną sytuację) ale rowniez dowod na potwierdzenie dostarczenia listu do brata (takze prosze zachować ten dowód) bo inaczej brat może powiedzieć że nigdy nie poprosiła go Pani o pomoc. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Powrót