Darowizna

• Autor wątku Autor wątku szybkieproste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szybkieproste

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Rodzice postanowili przekazać mi jedno ze swoich mieszkań. Stąd moje pytanie, istnieje możliwość sporządzenia aktu darowizny tak aby nie było w przyszłość możliwości cofnięcia tej darowizny?

szybkieproste napisał:
Witam,
Rodzice postanowili przekazać mi jedno ze swoich mieszkań. Stąd moje pytanie, istnieje możliwość sporządzenia aktu darowizny tak aby nie było w przyszłość możliwości cofnięcia tej darowizny?

Nie ma możliwości zrzeczenia się uprawnienia do odwołania darowizny. Taki zapis w umowie byłby z mocy prawa nieważny. Na pocieszenie dodam tylko ze odwołanie darowizny wcale nie jest takie proste. Odwołanie darowizny może nastąpić maksymalnie w terminie 1 roku od dnia w którym darczynca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego (zachowanie tego terminu to pierwsza kwestia która darczyńca będzie musiał udowodnić). Po drugie darczyńca będzie musiał wykazać rażąca niewdzięczność obdarowanego, co również nie zawsze jest takie proste.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jak wygląda sprawa z pogorszeniem stanu finansowego darczyńcy? Może on wtedy ubiegać się o jakąś pomoc finansową?

W pierwszej kolejności pomoc powinna pochodzić od rodziny, a od nie instytucji pomocowych.

szybkieproste napisał:
A jak wygląda sprawa z pogorszeniem stanu finansowego darczyńcy? Może on wtedy ubiegać się o jakąś pomoc finansową?

Przy spełnieniu określonych przesłanek rodzic ma możliwość dochodzenia alimentów od swoich dzieci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powrót