Darowizny od rodziców na przestrzeni kilkunastu lat

• Autor wątku Autor wątku Jkon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jkon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, chciałbym się zapytać co powinienem zrobić w sytuacji kiedy od kilkunastu lat rok w rok otrzymuje na konto co jakiś czas od rodziców różne sumy pieniężne od kilku do kilkudziesięciu tysięcy. Nigdy nie interesowałem się pod względem prawnym, ale jedno jest pewne to co wyczytałem - w ciągu ostatnich 5 lat przekroczona została suma 9307 zł która jest limitem do braku obowiązku zgłaszania. W tym momencie kiedy już wiem że koniecznym jest zgłaszanie tego, co powinienem zrobić żeby z tego "wyjść" bez konieczności opłacenia kar czy podatku.

Pozdrawiam

Nie zgłoszone darowizny w ciągu 6-miesięcy od daty otrzymania tracą preferencję zwolnienia z podatku.
Limit od rodziców liczysz x2 (osobno od ojca, osobno od matki).
Ile masz lat? Uczysz się? Może te przelewy wynikają z obowiązku alimentacyjnego rodziców wobec Ciebie.

Żadne alimenty, nie uczę się mam 32 lata. Czyli teoretycznie w tym momencie nic nie mogę zrobić, tzn albo dobrowolnie się poddać karze i zapłacić podatek albo nic nie zgłaszać i liczyć na to że się przedawni?

Spokojnie. Zanim się dobrowolnie poddasz karze złóż lepiej na piśmie czynny żal, w którym samodoniesiesz na siebie, że nie złożyłeś w terminie deklaracji. Wówczas kary nie powinno być.

A zanim zaczniesz składać deklaracje, to przelicz wszystko na spokojnie.

Pamiętaj, że kwota wolna 9637 zł jest x 2, bo masz dwoje rodziców i jeśli dostawałeś te darowizny na cel mieszkaniowy (niech rodzice potwierdzą na piśmie), to przysługuje ci jeszcze drugi raz kwota wolna 19.274 zł. Łącznie kwota wolna wynosiłaby wówczas 38.548 zł.
Oczywiście darowiznę na cel mieszkaniowy musiałbyś wydać na cel mieszkaniowy i to w terminie roku od darowizny.

Celem mieszkaniowym jest przeznaczenie darowizny: na wkład budowlany
lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę domu jednorodzinnego, nabycie
lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość albo spłatę
zabezpieczonego hipoteką kredytu mieszkaniowego wraz z odsetkami.

Sprawdź czy ponosiłeś takie wydatki i czy było to w ciągu roku od którejś z darowizn.

Co do czekania na przedawnienie - to niestety tak prosto nie ma. Bo powołanie się na darowiznę w trakcie kontroli spowoduje odnowienie obowiązku podatkowego i sankcyjny podatek 20%. Ewentualnie można będzie dochodzić swoich racji co do przedawnienia przed sądem.

Ostatnia edycja:
Powrót