Data faktury

• Autor wątku Autor wątku lola123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lola123

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam pytanie odnośnie terminu wystawienia faktury. Pracuję w branży projektowej. Załóżmy że wykonałam dany projekt 1.04 (data na projekcie), 10.04 złożyłam projekt do urzędu, z klientem rozliczyłam się 5.04. Rozumiem, że fakturę wystawiam z dniem 5.04? Ile czasu od wykonania projektu mam na wystawienie faktury? Od której daty liczy się ten czas?

Standardowo czas na wystawienie faktury masz do 15 dnia miesiąca następnego po miesiącu, w którym zakończono wykonanie usługi.
Jeśli zapłatę otrzymasz przed wystawieniem faktury wówczas masz czas na jej wystawienie do 15 dnia miesiąca następnego po miesiącu, w którym dokonano zapłaty.

W opisanym przykładzie fakturę należy wystawić do 15 maja.
W KPiR zdarzenie gospodarcze należy zaksięgować w dacie zakończenia wykonywania usługi, w dacie otrzymania wynagrodzenia lub w dacie wystawienia faktury (zależy co nastąpiło wcześniej).

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź!

A mam jeszcze pytanie takiego typu. Usługa została wykonana 20.09, tego dnia wystawiłam klientowi fakturę do przelewu bankowego. Zapłacił mi 20.10 i tego dnia wystawiłam paragon, czy to dobrze? Nie ogarniam tych spraw zupełnie:o .Co teraz z tym zrobić? Bo faktura wystawiona we wrześniu, paragon w październiku, jak to teraz z tymi raportami miesięcznymi będzie?

CO ja najpierw powinnam robić? CO pierwsze wystawiać? Czy data paragonu i faktury powinna się pokrywać?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dlaczego wystawiasz fakturę i paragon do jednej transakcji? Jeśli klient nie jest firmą, to wystawiasz tylko paragon, chyba że poprosi o fakturę.

Nie wiem, wydawało mi się, że tak trzeba:o. Ok czyli nie muszę wystawiać faktury (chyba, że ktoś mnie poprosi, a ja projekty robię nie firmom tylko "kowalskim"). To teraz tak. Skoro ja projekt zrobiłam we wrześniu, a klient się ze mną rozliczył dopiero w październiku i dopiero w październiku wystawiłam paragon to do jakiego miesiąca mam zaliczyć przychód? DO września czy do października? To dość ważne szczególnie teraz kiedy są te dofinansowania COVID itd. Moja księgowa trochę daje ciała, o cokolwiek chce ją zapytać przez telefon to odpowiada mi wymijająco, tak że nic nie rozumiem, jakbym chciała kogoś oszukać:/. A ja zwyczajnie nie wiem :/.

Jak wspomniałem w poście #2 datą uzyskania przychodu/zdarzenia gospodarczego będzie data najwcześniejszej z tych trzech wymienionych czynności:
- wykonania usługi/dostawy towaru itd.
- wystawienia faktury/rachunku/paragonu itd.
- uregulowania należności

Patrz ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, art. 14 ust. 1c:
Za datę powstania przychodu (...) uważa się (...) dzień wydania rzeczy, zbycia prawa majątkowego lub wykonania usługi, albo częściowego wykonania usługi, nie później niż dzień:
1) wystawienia faktury albo
2) uregulowania należności

Czyli jeśli projekt został wykonany i przekazany nabywcy (usługa została wykonana) we wrześniu, to przychód należy zaliczyć do września.

Powrót