Data puktów karnych w przypadku odmowy przyjęcia mandatu

• Autor wątku Autor wątku wawson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
arko20 napisał:
A tak, że przez ten okres możesz jeszcze jeździć jako osoba dla której wystawiono wniosek o egzamin a później to jesteś traktowany jak ktoś kto nie ma w ogóle uprawnień.
Czyli przy kontroli mandat 500 zł. :(

mozna jezdzic ? nie wiedzialem o tym. Czyli rozumiem, ze mam jakis okres czasu, mam przystapic do egzaminu praktyka + teoria a w tym czasie moge jezdzic ?

Wygląda to tak w praktyce że masz prawo jazdy i sobie jeździsz, przy pierwszej kontroli nie dostajesz mandatu tylko policjanci zatrzymują Ci prawo jazdy, (wiadomo nie zezwalają Ci na dalszą jazdę) a jak masz wydaną decyzję o cofnięciu uprawnień to już 500 zł i jak masz prawo jazdy przy sobie to jest zatrzymywane.
Ale czy je masz czy nie to nie ma znaczenia jak masz decyzję o cofnięcie uprawnień.
Nie pytaj się tylko już jak mają Ci nie zezwolić na dalszą jazdę !!!

wawson napisał:
Niech sobie będą wprowadzone, nie ma problemu. Tylko chodzi o to, że są wprowadzone w dniu wyroku kiedy już te inne punkty nie będące przedmiotem postępowania sądowego się przedawniły. Czyli policja wpisując punkty w dniu uprawomocnienia się orzeczenia nie ma aktywnych tamtych pozostałych.. zatem nie odbiera.. tak wychodzi...

OK, zgoda, jakby klient natrzaskał jednym czynem 25 punktów to byłoby zabierane..

Punkty są sprawdzane przez system komputerowy. Czyli po "odwieszeniu" punktów sprawdzi czy wpłynęły one na przekroczenie limitu - jeśli tak - będzie egzamin.

Czytając wasze wypowiedzi już wiem że jeśli nie przyjmę mandatu to pomimo iż punkty się przedawnią w czasie postępowania itp. to prawo jazdy jest cofane jeśli w dniu wykroczenia wyjdzie więcej niż 24pkt.

Ale co jeśli sytuacja jest bardziej skomplikowana czyli, dostałem jakiś miesiąc temu list ze straży miejskiej apropo zdjęcia z fotoradaru i wiadomo zawieszonych punktów karnych, ale w dniu tego wykroczenia nawet po doliczeniu tych pkt suma nie przekroczy 24 pkt. 3 dni po otrzymaniu listu minął rok od wykroczenia czyli punkty powinny się przedawnić

Niestety licząc wszystkie mandaty razem z tymi punktami z fotoradaru (które dalej są tymczasowe jeśli się nie skasowały) plus jeszcze inne tymczasowe zdobyte wiele później (jednak również suma nie przekraczała 24pkt w dniu tamtego wykroczenia) wyszło mi że dostając mandat w styczniu (który przyjąłem) suma punktów przekraczała 24 jednak niecałe 2 miesiące póżniej inny mandat się anulował potem następny i teraz znów mam mniej niż 24pkt i nawet jak mi doliczą te przedawnione tak dziś jak i w dniu wykroczenia nie przekrocze 24

Jak to jest te punkty za fotoradar są już przedawnione (zdjęcie 03.03.2011)? skasowały się jeśli w tamtym dniu nie było ponad limit? czy skasują się dopiero po wyroku sądowym i czy przy naliczaniu po wyroku biorą pod uwagę dzień wykroczenia czy cały następny rok?

Powrót