DDoS - skrypt na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Rocky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rocky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam .
Mam pytanko . Otóż czy można sprzedać (powiedzmy na allegro) skrypt i tylko sam skrypt (nie żadna gotowa sieć zombie) do przeprowadzania ataków typu DDOS . Czy jest to wbrew polskiemu prawu no i zasadom allegro ? Przyznam , że sam nie mam zielonego pojęcia . Wiem tylko jakie mogą być konsekwencje w przypadku gdy jest to nielegalne , ale nie wiem czy to jest nielegalne . Proszę o wypowiedzi osób które znają sie na rzeczy . Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź :)

art. 269b i ewentualnie pomocnictwo do czynów popełnionych przez tych którzy by te skrypty wykorzystali...

Na aukcji jak np. zaznaczę , że nie ponoszę odpowiedzialności za szkody i czyny wyrządzone przez ten skrypt oraz , że jest tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych to mogę spokojnie sprzedać , czy prawo tego zabrania ?

Nic to nie da bo jest Pan odpowiedzialny i jest to karane - art. 269b
Przepis prawny:
Art. 269b. § 1. Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w art. 165 § 1 pkt 4, art. 267 § 2, art. 268a § 1 albo § 2 w związku z § 1, art. 269 § 2 albo art. 269a, a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej,podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1, sąd orzeka przepadek określonych w nim przedmiotów, a może orzec ich przepadek, jeżeli nie stanowiły własności sprawcy.

Ok . I to chciałem wiedzieć . Czyli jak coś nie można tego sprzedać . Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

A ja sie nie zgodze;)

Mozesz to sprzedawac jezeli zaznaczysz ze sprzedajesz skrypt w celach edukacyjnych i ze nie ponosisz odpowiedzialnosci za uzycie skryptu w celach niezgodnych z prawem.

Moje uzasadnienie?

Przykladowo ta firma:

ghostxp.pl

Sprzedaje oprogramowanie spiegowskie. Zlodziej moze go uzyc do wykradniecia danych z innych komputerow. Czemu wiec firma moze to sprzedawac?

Bo napisala ze nie ponosi odpowiedzialnosci za uzycie programu w celach niezgodnych z prawem.

PS. ALE TY NP SWOJEGO PROGrAMU NIE MOZESZ SPRZEDAC. NIE DLATEGO O CZYM PISALI paNOWIE nA GOZE. Tylko dlatego ze ujawniasz w skrypcie publicznie blad na Allegro, jezeli firma Allegro Ci na to pozwoli wtedy mozesz sprzedac:) Ja jednak proponuje jezeli znalazles luke to masz dwa wyjscia:)

1. powiedziec im o luce i zapytac czy mozliwe by bylo wynagrodzenie z racji tego ze znalazles luke (na 90% sie zgodza), nie mow konkretnej kwoty, niech oni sami zdecyduja ile Ci dac, nie zawioda Cie.

2. Jezeli jednak sie nie zgodza to popros o REFERENCJE, w przyszlosci Ci sie przydadza, to PReSTIZ miec od takiej firmy Referencje;)

Pozdrawiam

Powrót