DDoS w formie odwetu na "żądanie".

• Autor wątku Autor wątku DiamondBack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DiamondBack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam mały serwer TS3 prywatny, który regularnie jest dosowany. Schemat jest zawsze ten sam czyli wchodzi łepek na serwer wysyła spam wiadomości do wszystkich o "zmianie adresów ip na ts-polska.pl" lub inne i zaczyna dosować serwer.
Nie chcę wykupywać serwera TS3 kiedy mam swój a sprzętu anty DDoS stawiać nie będę, bo wiadomo jakie to są ceny.

Moje pytanie brzmi. Czy jeśli każdy użytkownik, który wejdzie otrzyma informację w stylu
Jedna zasada. Chcesz zareklamować swój ts3 a potem bawić się w dosy? Godzisz się z automatu na DDoS odwetowy na swój serwer. Nie wyrażasz zgody to po prostu się rozłącz. Miłego korzystania :)
Uprawnia mnie do ataku DDoS na reklamowany serwer?

DiamondBack napisał:
Uprawnia mnie do ataku DDoS na reklamowany serwer?

To chyba logiczne, że nie uprawnia. To tak jakbyś na drzwiach swojego sklepu napisał
"Wchodząc do tego sklepu i kradnąc, godzisz się na to, że cie oklepie kijem w odwecie"

Jak uważasz, legalne to?

Co do twojej sprawy masz dwa wyjścia:
1) Probować wchodzić na droge prawną i szukać sprawców ataków poprzez zgłaszanie przestępstwa
2) Lepiej zabezpieczyć serwer, nie rozumiem dlaczego twój prywatny serwer, który rozumiem, że używasz do swoich prywatnych celów przyjmuje ruch od wszystkich. To bardzo nierozważne i aż prosi się o ataki.

A jak ma się do tego prawo do ochrony mienia? Ktoś kto atakuje mój serwer naraża mnie na straty. Wchodząc do sklepu i łapię gościa na kradzieży to nie mogę mu nic zrobić, by powstrzymać go od tego czynu, bo to nielegalne? Czy po prostu mylę pojęcia i jedno nie ma nic z drugim wspólnego?
Brakuje mi tu logiki i staram się to załatwić oficjalnie niż bawić się w kryptowaluty i darknety. PS koszt dostępu do ddosa o mocy 1,6Gbps to 5$ za miesiąc.

Ostatnia edycja:
Jak ktos cie okrada masz prawo go zatrzymac i przekazac policji, nie mozesz mu jednak naklepac. Tylko tyle w temacie. W jaki sposob chcesz swoic swoje mienie niszcac czyjes mienie?

To tylko forma prewencyjna. W momencie kiedy jesteś ofiarą rozboju masz prawo do obrony siebie oraz swojego mienia. Prawda? Czy to jak zwykle bywa w tym wypadku z ofiary staję się oprawcą?

To inaczej. Na mieście zostaję zaatakowany przez kogoś i dostaję w pysk. Wg tej wersji nie mam prawa mu oddać tylko liczyć, że następny cios w moją stronę już nie poleci i dzwonić (jeśli jeszcze mam telefon) na policję.

Jeśli ja wciąż mieszam pojęcia co do obrony koniecznej swojego mienia to proszę o info.

W momencie gdy na ulicy ktos cie zaatakuje masz pelne prawo do obrony, ale zgodnie z prawem jak juz odeprzesz atak i masz obezwladbionego napastnika nie wolno ci go skopac. Musisz zrozumiec na czym polega granica pomiedzy obrona a zemsta. Masz pelne prawo odeprzec atak, ale zatnego prawa atakowac drugiej osoby

Powrót