Dealer nie chce wydać samochodu w leasing

• Autor wątku Autor wątku wojtekpro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekpro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Chciałbym przedstawić dziwną sytuację, która mnie spotkała w salonie Skody przy braniu auta w leasing.

Zamówienie na samochód złożone w sierpniu 2021 z informacją, że auto będzie wyprodukowane za około 4-5 miesięcy. Co się potem stało na rynku motoryzacji pewnie każdy wie, ale jest to dla mnie całkowicie zrozumiałe i nie robiłem żadnych problemów, w związku z tym, że auto jest do odbioru dopiero dzisiaj czyli po 1,5 roku czekania.

Wpłacona została zaliczka 36 tysięcy, otrzymałem fakturę zaliczkową oraz PODPISANĄ UMOWĘ lesingową, w której wyszczególniona jest cena końcowa auta, okres trwania lesingu oraz raty.
Oczywiście w jednym z punktów umowy napisane jest, że raty są zmienne i zależą od bieżących stóp % - ok, żaden problem.
Jest to jedyny punkt, który w jakikolwiek sposób oddziałowuje na finansowanie.

Otrzymałem 3 dni temu informację, że auto w końcu dotarło no ale musimy uzgodnić na nowo cenę samochodu i finansowanie.

Czy dealer może coś takiego zrobić skoro umowa jest podpisana i wykazana jest wartość całkowita/końcowa samochodu?
Czy może ewentualnie wypowiedzieć umowę i oddać zaliczkę? (w umowie nie ma informacji o możliwości wypowiedzenia umowy, pytanie też czy mogę się nie zgodzić na przyjęcie wypowiedzenia umowy).
Na dzień dzisiejszy ta konfiguracja auta jest droższa o około 10 tysięcy i prawdopodobnie chcą o tyle podnieść jego wartość.

pozdrawiam

Powrót