DEBITUM i brak zwrotu pieniedzy.

• Autor wątku Autor wątku jagulatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagulatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Problem z pobranymi nieslusznie przez komornika kwotami dla Debitum.Sprawa,oddalenie powodztwa i w 4.04.2017r. wyslalam WEZWANIE DO ZWROTU NIENALEŻNYCH KWOT WYEGZEKWOWANYCH PRZEZ KOMORNIKA SĄDOWEGO,za potwierdzeniem odbioru. Nic.Cisza. Złozyłam w EPU pozew o nakaz zapłaty. Czy dobrze? Jakie jest wasze doświadczenie? prosz o ewenutalne podpowiedzi,co moge jeszcze zrobic?

czekać na jakieś postanowienie e-sądu,

czekam,mam szanse odzyskac pieniadze?

tego nie wiem nie znam szczegółów sprawy,

Za mało informacji podałaś, żeby wróżyć, czy pieniądze odzyskasz. Ale jak było oddalenie powództwa, to jest to bardzo prawdopodobne.

Przez EPU wątpię. Masz gdzieś zestawienie tych kwot? Najlepiej od komornika oczywiście. Nie jest EPU ograniczone tylko do roszczeń z umów?

Syphar napisał:
Za mało informacji podałaś, żeby wróżyć, czy pieniądze odzyskasz. Ale jak było oddalenie powództwa, to jest to bardzo prawdopodobne.

dziekuję.

A sprawa standardowa czyli nakaz zapłaty na nieaktualny adres ,komornik ,pieniądze ściągnięte z banku itp. Sprzeciw,poszło do SR.
Sprawę wygrałam i mam już prawomocny wyrok sądu
z powództwa Eques Debitum przeciwko mnie o zapłatę 1 oddala powództwo . Wszystko. 1,5 miesiąca temu wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty. I od tamtej pory cisza. Wysłałam im(dodatkowo) takze faxem. Olewka.
Teraz złożyłam pozew do EPU.

digiton napisał:
Przez EPU wątpię. Masz gdzieś zestawienie tych kwot? Najlepiej od komornika oczywiście. Nie jest EPU ograniczone tylko do roszczeń z umów?

Wziełam od komornika,ale to przeciez i tak nie na etapie EPU.Tam tylko wpisuje sie dowody. Zas kiedys jak skladałam pozew przeciw adwokatowi o zwrot pieniędzy(wygrałam),to też w EPU. Nie wiem czemu nie miałoby być przez EPU? Już kilka podobnych spraw przez EPU wnisołam,w jedych wydają nakaz zapłaty ,w innych odsyłają do SR. Ale z chęcią skorzystam z pomocy,jakbym nie odzyskała :).

a skąd wiadomo że komornik przekazał dalej ściągnięte pieniądze.? czy to zostało sprawdzone?

Sprawę wygrałam i mam już prawomocny wyrok sądu
No to wystąp o klauzulę i do komornika z tym. Bo jak nie oddali, to nie oddadzą dobrowolnie. Polecam, jak zawsze, egzekucję z ruchomości. Może być z parkingu firmowego. Pieniądze oczywiście odzyskasz, tyle, że wygląda na to, że wyłącznie przez egzekucję komorniczą. No skoro ich na to stać...

Teraz złożyłam pozew do EPU.
To inna sprawa?

a skąd wiadomo że komornik przekazał dalej ściągnięte pieniądze.? czy to zostało sprawdzone?
Stąd, że po 1.5 miesiąca autorka jeszcze ich nie ma. Komornik winien zwrócić niezwłocznie, gdyby ich nie przekazał. Domniemuje się, że funkcjonariusz publiczny działa zgodnie z prawem.

Dziękuję wszystkim,co mi pomagali. Wystarczył z EPU pozew i po 2 dniach od momentu kiedy go otrzymali, zwrócili mi kasę,pomniejszoną co prawda o 90zł. Ale jednak dostalam. Czyli składanie pozwu działa na nich.

Pewnie jesteś zmęczona sprawami, ale ja to bym im te 90 zł to i "z gardła wyjął". Choćby za to, że w ogóle takie numery robią. Pieniądze może i niewielkie, ale mają zapłacić. Co do złotówki. Ba, widywałem pozwy o 50 groszy :)

Gdybyś im wisiała 50 groszy, to te 50 groszy mogłyby cię kosztować blisko 400 zł...

Powrót